Podkupovalni škandal je sprožil Dieter Matheis, nekdanji član vodstva Flensburga, ki je zdaj med vodilnimi možmi izvršnega odbora nemške lige in kluba Rhein Neckar Löwen. Matheis trdi, da je Kiel na bančni račun na Hrvaškem za Poljaka nakazal 45.000 evrov, na njegove trditve pa se je že odzvalo državno tožilstvo, ki je sprožilo preiskavo. Zanimivo je, da niti poraženi Flensburg po tekmi, na kateri je Kielov igralec Vid Kavtičnik dosegel štiri zadetke, delegat pa je bil zdajšnji predsednik EHF Tor Lian, ni imel večjih pripomb na sojenje.

V zakulisju so vedno močnejše govorice, da naj bi šlo za razkazovanje mišic in obračun na relaciji Kiel - Rhein Neckar Löwen. Takratni Flensburgov menedžer je bil Thorsten Storm, ki je zdaj v enaki vlogi pri RNL, vedno pomembnejša pa postaja tudi vloga hrvaškega trenerja Zvonimirja Serdarušića. Na Kielovi klopi je bil kar petnajst let, nato je decembra lani podpisal triletno pogodbo z RNL, nekaj dni pred izbruhom afere pa jo je 59-letni trener nepričakovano preklical. In to kljub temu, da je njegov novi klub za naslednjo sezono že kupil Islandca Olafurja Stefanssona (zdaj Ciudad Real), za zdajšnjega Kielovega zvezdnika Nikolo Karabatića je bil pripravljen plačati rekordno odškodnino v zgodovini svetovnega rokometa (neuradno dva milijona evrov), v paketu z njim pa naj bi prišel tudi Kavtičnik. Serdarušićeva odločitev o preklicu pogodbe naj bi bila posledica zdravstvenih razlogov (po operaciji kolka in kolena naj ne bi bilo vse v redu, morebitni trenerski napori pa prehudi), a je na plano prišla informacija, da naj bi mu z njo novi delodajalci omogočili vsaj časten umik iz afere. Po njenem izbruhu se je trener z vzdevkom "Noka" povsem umaknil iz javnosti in zavil v molk (namesto njega bo RNL vodil Šved Ola Lindgren, sedanji trener bankrotiranega Nordhorna, ki je predvčerajšnjim podpisal triletno pogodbo), v vodo pa je padel tudi prestop Karabatića in Kavtičnika.

Ko je že kazalo, da se bo zadeva le umirila, je ogenj na olje prilil nemški tednik Spiegel. Ta je zapisal, da je za afero kriv Serdarušić, ki naj bi med pogajanji z vodstvom Rheina Neckarja zagotavljal, da je mogoče do vrha Evrope priti le s podkupovanjem sodnikov. Še več: trenerjeva žena naj bi bila celo "kurirka", ki je denar v kuvertah nosila podkupljenim sodnikom, Kiel pa naj bi v Evropi "kupil" kar deset tekem. V umazano zadevo naj bi bil vključen tudi Kielov menedžer Uwe Schwenker: menda naj bi zaradi izplačila podkupnin prirejal poslovne knjige, podkupnine pa v sodelovanju z eno izmed igralnic "pokrival" s potrdili, da gre za izplačilo dobitkov pri igrah na srečo. Serdarušić in Schwenker sta se lani dokončno skregala in razšla, slednjega pa je Kiel ob izbruhu afere poslal na dopust.

Za dodaten šok je nedavno poskrbel Jesper Nielsen, predsednik kluba Rhein Neckar Löwen, z besedami, da je tožilstvu predal celotno dokumentacijo o Kielovih nečednih poslih, pokazal pa naj bi mu jih Serdarušić. Nielsnu naj bi zgodbo - v prisotnosti večih ljudi - med letošnjim SP na Hrvaškem potrdil tudi Schwenker. Ob tem so se zganili tudi v Flensburgu: če se bodo zadeve na koncu izkazale za resnične, bo klub iz mesta ob nemško-danski meji vložil tožbo proti Kielu in zahteval visoko odškodnino, od EHF pa tudi uradni naslov prvaka Evrope za leto 2007.