Poleg obeh zmagovalcev bo šla sezona 2008/09, ki je bila spet prava zimska, v spomin še po številnih drugih dejavnikih. Prvi je ta, da je velesila Avstrija, sicer najboljša v pokalu narodov, med dvanajstimi kristalnimi globusi dobila le enega (Michael Walchhofer v smuku). Drugi je izjemen švicarski napredek, ki so mu botrovali veteran Didier Cuche (skupno tretji smučar sveta), Carlo Janka (svetovni smukaški podprvak in veleslalomski prvak ter dobitnik globusa v kombinaciji), Didier Defago (zmagovalec smuka v Kitzbühlu in Wengnu), še ne polnoletna najstnica Lara Gut (dvakratna svetovna podprvakinja), Dominique Gisin (dobila je smuka v Altenmarktu in Cortini d'Ampezzo), Fabien Suter... Jean Baptiste Grange, Julien Lizeroux in na koncu sezone Sandrine Aubert pa so poskrbeli, da je v tej sezoni tudi Francija igrala vidno vlogo predvsem na slalomih.

Tudi najbolj tragični dogodek sezone pripada Švicarjem. Grozljiv padec Daniela Albrechta pri hitrosti 140 km/h v Kitzbühlu se ne bo kmalu zbrisal iz spomina. Tragični junak zime je Hrvat Ivica Kostelić, dolgo časa vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zagrebčanu je poškodba hrbta najprej preprečila nastop na svetovnem prvenstvu v Val d'Iseru, izkazalo pa se je, da mu je vzela tudi precej točk v skupnem seštevku, zaradi katerih se ni uvrstil niti med najboljšo trojico.

Tudi na sončni strani Alp je sezona pustila pečat. Predvsem po zaslugi Tine Maze, ki je po devetih letih postala prva Slovenka, ki se je v eni od disciplin uvrstila med najboljšo trojico (tretja je bila v veleslalomu). Poleg dveh zmag Črnjanke in tretjega mesta Maruše Ferk na slalomu v Garmisch Partenkirchnu, pa sta pustili pečat tudi obe odmevni domači prireditvi. Tina Maze je Mariborčane počastila z zmago, Kranjska Gora pa je po organizaciji sodila v formulo 1 sezone 2008/09.

Povratnik brez primere je gotovo Aksel Lund Svindal. Lani je po grozljivem padcu v Beaver Creeku izpustil skoraj vso sezono, nazaj pa se je vrnil bolj motiviran kot kdajkoli. Da je imel precej vzponov in padcev, je bilo pričakovano, ne pa tudi, da ga bodo tako močno lomili njegovi tekmeci, na čelu z Raichom in Američanom Bodejem Millerjem. Svindal je hkrati postal pravi zbiratelj odličij s svetovnih prvenstev, saj jih ima po letošnji zmagi v superkombinaciji in tretjem mestu v superveleslalomu v vitrini že šest.

"Saj veste, da se Norvežani radi poveselimo. In se tudi bomo. Ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Pred sezono sem večkrat poslušal, da sem favorit za skupno zmago. Sam sem sicer verjel v to, a hkrati tudi dvomil. Imel sem veliko vzponov in padcev, a očitno najmanj med vsemi," je pojasnjeval najboljši norveški smučar Aksel Lund Svindal. Zanimivo je, da je v pokalu narodov Slovenija (deveta, 1867 točk) premagala Norveško (deseta, 1479).