V večini strank postopki izbire kandidatov za evropske poslance še potekajo - doslej so kandidate določili le v največji opozicijski stranki SDS ter v zunajparlamentarni NSi - kljub temu pa so neuradno nosilci list že znani, razen v SD in SLS, kjer so očitno pred velikim izzivom, koga postaviti na čelo liste.

Kot nam je dejal glavni tajnik SD Uroš Jauševec, bi bilo predvidoma do nedeljskega kongresa stranke morda že lahko jasno, kdo bo nosilec njihove liste. Premier in predsednik stranke Borut Pahor naj bi v zadnjih dneh opravil še nekatere pogovore z možnimi kandidati, ki niso iz strankarskih vrst (tako kot pri predsedniških volitvah stavi na ugledna imena iz akademskih krogov). Po nekaterih informacijah pa naj bi bil v igri za nosilca liste med drugim nekdanji poslanec Marko Pavliha. Nosilec liste LDS bo Jelko Kacin (Mirjam Muženič, dopisnica RTV iz Trsta, bo druga na listi, liberalni demokrati pa bodo listo kandidatov potrjevali na svetu stranke konec meseca), na čelu kandidatne liste DeSUS bo Karl Erjavec, nosilec liste Zares pa skoraj zagotovo poslanec in nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl (dokončno bodo v Zares imena predstavili sredi aprila).

Glede kandidatne liste Zares se je še do nedavnega ugibalo, da bi utegnil biti njen nosilec evropski komisar Janez Potočnik, a je ta že napovedal, da ga zanima še en mandat v evropski komisiji. Čeprav naj bi premier Borut Pahor, ki bo kandidata izbral, komisarsko mesto neuradno obljubil Tonetu Ropu, je nedavno že nakazal, da s ponovno izbiro Janeza Potočnika ne bi imel težav. Prav možnost vnovične kandidature Potočnika bo tako po vsej verjetnosti tudi ena od tem današnjega srečanja med premierjem Pahorjem in komisarjem Potočnikom.

SDS je že v prvi polovici februarja objavila, da bo nosilec njihove liste podpredsednik stranke Milan Zver, na kandidatni listi pa mu sledijo evropska poslanka Romana Jordan Cizelj ter nekdanja ministra Dragutin Mate, Zofija Mazej Kukovič, nekdanji poslanec Mirko Zamernik, Bernarda Ronutti in Anže Logar. Nosilec liste NSi je tako kot pred petimi leti Lojze Peterle, sledijo predsednica stranke Ljudmila Novak, nekdanja ministrica Mojca Kucler Dolinar, Anton Kokalj, Alenka Šverc, Klemen Žumer in Ksenija Kraševec.

Potem ko si nekatere stranke finančno še vedno niso docela opomogle po lanskih državnozborskih (pa tudi po predlanskih predsedniških) volitvah, je zanimivo tudi vprašanje, koliko sredstev nameravajo porabiti za junijske volitve. Na naša vprašanja o tem v strankah zagotavljajo, da bodo sredstva v okviru zakonsko dovoljene porabe (stroški volilne kampanje za volitve v EP ne smejo preseči 40 centov na posameznega volilnega upravičenca v državi, to je skupaj 680.000 evrov), tudi zaradi gospodarske in finančne negotovosti pa večinoma napovedujejo, da bodo kampanje skromne.

"Pojedli bomo toliko, kot bo na žlici," nam je dejal generalni sekretar LDS Dorjan Maršič. Še najbolj konkretni so v DeSUS: kot poudarja generalni sekretar stranke Pavel Brglez, je v strankinem finančnem načrtu za volilno kampanjo in izvedbo majskega kongresa predvidenih 75.000 evrov. In koliko so stranke porabile pred petimi leti? Največ - približno 321.000 evrov - je porabila LDS, ki je imela skupno listo z DeSUS, sledijo SDS (225.000 evrov), SD (182.000 evrov), SLS (142.000 evrov), NSi (95.000 evrov) ter SMS (81.000 evrov) in SNS (slabih 3000 evrov).