Tim Berners-Lee je pred dvajsetimi leti v švicarskem Cernu skušal vzpostaviti sistem, ki bi učinkovito upravljal s podatki, kar je hitro vodilo do nastanka svetovnega spleta.

V govoru ob obletnici je poudaril, da bo tehnologija, ki je trenutno še v povojih, veliko bolj napredna od sedanje. "Posameznik, ki objavi fotografije iz počitnic, bo lahko natanko določil, kdo si lahko fotografije ogleda in kdo ne,“ je pojasnil britanski programer, danes profesor na Inštitut za tehnologijo v Massachusettsu (MIT).

Več možnosti za učinkovito rabo istih podatkov

Velika sprememba, ki jo napoveduje predavatelj, so tako imenovani povezani podatki (linked data), ki bi uporabnikom dovolili povezovanje z ostalimi berljivimi podatki, te bi lahko vsak uporabil za svoje namene, na primer dajanje v tabele ali grafe. Tako bi se ti podatki združevali in znanje človeštva bi ekstremno naraslo, kar Berners-Lee imenuje semantični splet.

Za primer navaja študente, ki bi lahko dostopali do podatkov raziskovalnih institucij. Tudi surferji, ki svoje podatke objavijo na spletnih socialnih mrežah, na primer na Facebooku, in označijo posameznike na slikah, bi lahko te podatke uporabili tudi v drugih aplikacijah, na primer pri naročanju majice na neki drugi spletni strani.

Berners-Lee je še povedal, da je prihodnost interneta na mobilnikih, saj imajo že sedaj boljše možnosti za brskanje kot na primer računalniki. "V državah v razvoju je to precej očitno, saj prebivalci teh držav internet vidijo samo na tak način,“ pojasnjuje profesor.