FINA je po pričakovanjih potrdila predlog, ki ga je pred slabim mesecem oblikovala skupaj s proizvajalci kopalk na zasedanju v Lozani. Nova oprema ne bo smela segati preko tilnika, ramen in gležnjev, debelina kopalk bo omejena na en milimeter, uporabljali pa naj bi se materiali, ki plovnost povečajo največ za en newton, prepovedana pa bo tudi po meri izdelana oprema. Plavalci bodo po novem prav tako smeli obleči le ene kopalke, saj so jih v zadnjem obdobju nosili po več, da so povečali plovnost.

FINA je napovedala tudi, da bo še enkrat preverila vse kopalke, za katere je že izdala soglasje za uporabo. Proizvajalci imajo do 31. marca čas, da na kopalkah naredijo ustrezne popravke in pridobijo certifikat, prvič pa je FINA napovedala tudi uvedbo testnega sistema.

Koraki so bili nujni, saj je po lanskem 12. februarju, ko je Speedo predstavil kopalke LZR Racer, prišlo do prave tekme med opremljevalci, ki so trgu ponujali vse več novih izdelkov in praktično vsi so dobili dovoljenje za uporabo. Nazadnje tudi neoprenske kopalke, ki močno povečajo prednost. Tekmovalci pa so, da bi povečali prednost, pogosto oblekli tudi dvoje ali troje kopalk. Končni rezultat je bilo 108 plavalnih svetovnih rekordov v letu 2008, proti katerim so protestirali tudi plavalci in trenerji, ki zahtevajo, da v ospredju ostanejo fizične lastnosti in pripravljenost plavalcev.

S pravili zadovoljen tudi slovenski trener Roni Pikec

"Zgodilo se je to, kar smo vsi pričakovali in kar smo si želeli. Lahko rečem le hvala Bogu. Ne le, da bo večji red na tekmah in da bodo pravila jasna, Všeč mi je, da bodo tudi plavalci na tej osnovi lahko vsaj za eno leto podpisali pogodbe z opremljevalci, saj smo zdaj primerjali novo opremo iz tedna v teden. Vem, da vsak šport tudi tehnološko napreduje, saj je to sestavni del vsakega modernega športa in nič drugače ni v plavanju, saj šport in proizvajalci od tega živijo, a je prav, da se tudi s pravili naredi red," je odločitev iz Dubaja pokomentiral trener Matjaža Markiča in Emila Tahiroviča Roni Pikec.

Slednji je ostro zavrnil tudi namig, da bi se stari rekordi, doseženi z morda neregularno opremo, razveljavili: "To bi bilo nesmiselno. Rekordi pač so kakršni so in za nazaj se teh stvari ne sme odpirati. Podoben primer smo imeli pred leti, ko so plavalci pod vodo lahko plavali več kot 15 metrov, sprejelo se je pravilo, rekordi pa so obveljali. Tako naj bo tudi tokrat."

Pravila okrog opreme je FINA določila za leto 2009. Za 2010 jih bo še nekoliko zaostrila, proizvajalci pa bodo novo opremo lahko prijavili do novembra. V bodoče naj bi bila oprema veljavna eno leto in se vsakič potrjevala po 1. avgustu, oziroma po končani najpomembnejši poletni tekmi sezone.

FISA sprejela še nekaj sprememb

Med najbolj pomembnimi je, da bodo plavalci na SP v Rimu startali s starih startnih kamnov, saj novih startnih blokov trenutno ni v zadostni količini na prostem trgu in na voljo vsem plavalcem, zato bodo v Rimu startni kamni enaki kot na zadnjih olimpijskih igrah v Pekingu. Novi startni kamni naj bi tekmovalcem dali na startu vsaj dve do tri desetinke sekunde prednosti pri končnem izidu. V Rimu bo FINA prvič predstavila tudi sistem sojenja s podvodno kamero, ki naj bi sodnikom pomagala pri spornih podvodnih zavesljajih z rokami in nogami predvsem po obratih.

Najvišja mednarodna plavalna organizacija je obravnavala tudi koledar tekmovanj v obdobju 2010 in 2013 in potrdila, da se termin svetovnih prvenstev v 25-metrskih bazenih z aprila prestavi na december. Spremembo pa so doživela tudi nova mladinska svetovna prvenstva, kjer bodo po novem pri mladincih lahko nastopali plavalci stari od 16 do 18 let, pri mladinkah pa od 15 do 17.

FINA je v svoje članstvo sprejela tudi tri nove članice - Džibuti, Čad in Centralnoafriško republiko. Skupaj zdaj združuje že 201 nacionalno zvezo.