CAS je ugodil pritožbi Mednarodne atletske zveze (IAAF) in razveljavil odločitev protidopinške komisije AZS, sprejete 19. junija 2008, ki Javornikove ni spoznal za krivo.

"Odločbo CAS v Lozani smo že prejeli, vendar primera, dokler odločbe natančno ne preučimo, ne moremo komentirati," so sporočili iz AZS in dodali, da bo od ponedeljka, 16. marca, odločba dostopna tudi na spletni strani CAS.

Javornikova: "Ne komentiram odločitve CAS"

Atletinja Helena Javornik odločitve Mednarodnega razsodišča za šport v Lozani ni želela komentirati. "Odločitve ne bomo komentirali, dokler ne bomo v celoti strokovno pregledali dokumentacije, ki je v angleščini na 39 straneh," je dejala Javornikova.

"Po posvetu z odvetniško pisarno Čeferin bomo lahko odločitev CAS komentirali verjetno v začetku prihodnjega tedna," je dodal Borut Podgornik, mož in trener Helene Javornik. Odločba CAS bo od ponedeljka, 16. marca, dostopna tudi na spletni strani CAS, so navedli v sporočilu Atletska zveza Slovenije (AZS).

Javornikova je zmagala na polmaratonu, ki je bil 9. marca 2008 na Dunaju (1:11:55), po pregledu vzorcev iz omenjene tekme pa je IAAF v sredo, 11. junija, v večernih urah izrekla atletinji začasni suspenz. Protidopinška komisija AZS je nato 18. junija 2008 opravila zaslišanje Javornikove zaradi pozitivnega rezultata na prisotnost rhEPO (rekombinantni eritropoetin, op. p.) v urinu. Po štirih urah in pol zaslišanja je protidopinška komisija AZS odločila, da Javornikova ni kršila protidopinških pravil. IAAF je nato, 21. julija, obvestila AZS, da je do dokončne odločitve CAS slovenska atletinja ponovno začasno suspendirana in se odločitev prenese na CAS. Javornikova je pred tem zadnjič nastopila 19. julija 2008 na odprtem prvenstvu Slovenije v Mariboru in na 5000 m zmagala s 17:12,15.

Javornikovi je bila 11. decembra lani na zaslišanju na sedežu CAS v Lozani v Švici, senat pa naj bi sprva odločitev o primeru najboljše slovenske dolgoprogašice sprejel do 31. januarja letos. Zaslišanje je trajalo več kot osem ur. Skupaj z Javornikovo je bilo na strani obrambe devet prič in izvedencev, na drugi strani pa v dvorani šest prič in izvedencev, tri osebe pa so poklicali po telefonu, eno celo v Kanado. Javornikova, ki je lastnica vseh slovenskih rekordov na dolgih progah (od 3000 m do maratona), je zanikala krivdo in še naprej trenira.

Javornikova je bila že suspendirana zaradi domnevnega dopinga, vendar je bila oproščena 2. decembra leta 2006.