Predvsem v ekipnih panogah je barv in odtenkov dresov skoraj toliko, kolikor je disciplin. Nogometaši so zeleno-beli, podobno kot košarkarji, ki pa so večkrat menjali odtenke. Rokometaši so svetlo modri, hokejisti pa temno modri oziroma beli. Simičeva ideja bi bila smiselna, če bi jo razširili na vse športe in bi Slovenija končno dobila prepoznavno celostno podobo, ki je vse od samostojnosti ni bilo. V nasprotnem primeru je verjetno še najbližje resnici ocena Zlatka Zahoviča, ki meni, da bi z menjavo barv nogometaši izgubili identiteto.

Ivan Simič v vsakem primeru namerava vztrajati pri svoji zamisli. Pravi, da bo dres Slovenije bel z manjšimi modrimi dodatki. "Modro-zeleno-bela barvna kombinacija, ki jo predlaga Olimpijski komite Slovenije, zame ni sprejemljiva. Predstavljajte si, kako bi bilo, če bi šel nekdo v takšnih oblačilih po cesti. Verjetno bi bil precej smešen. Po vsega dveh tednih na predsedniškem mestu se nisem pripravljen pogovarjati o poenotenju barv z drugimi reprezentancami, ker moram postoriti veliko pomembnejših stvari. Morda bi dialog o tem lahko vzpostavili, ko bom predsednik vsaj leto dni. Sicer pa zaradi pogodbe s proizvajalcem do leta 2010 sprememba celostne podobe ni možna. Ne morem se sedaj ukvarjati s stvarjo, za katero v zadnjih dvajsetih letih niso naredili nič," je v svojem energičnem slogu povedal Ivan Simič.

Glede na razpoloženje pri ostalih večjih zvezah se zdi, da je poenotenje barv možno, le odgovorni pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) in šolskem ministrstvu bi se morali zganiti. OKS že več let priporoča modro-zeleno-belo kombinacijo, ki jo upošteva malokdo, a bi se ob preudarnem dialogu to lahko spremenilo, kajti veljaki pri posameznih zvezah imajo očitno podobno mnenje. "Rokometna zveza Slovenije ni prejela nobene uradne ponudbe s strani OKS, tako da ni prišlo na to temo do nobenega kontakta. V kolikor bi prišlo do konsenza na nacionalni ravni, naša zveza vsekakor ne bi delala nikakršnih problemov. A ker take ponudbe oziroma predloga še nismo prejeli, konkretnih odgovorov zaenkrat ne morem dati," je dejal v.d. generalnega sekretarja rokometne zveze Tomaž Jeršič. Rokometaši sicer sprememb barv dresov ne načrtujejo: "Sprememba ni v naših načrtih, a se zna zgoditi, še posebej če bi veljal nek nacionalni interes, da se uskladi barve dresov vseh slovenskih reprezentanc. Poglejte na primer Hrvaško ali Nizozemsko. Barve njihovih reprezentanc so znane po vsem svetu, z njimi so se poistovetili tudi navijači, zato so prepoznavni na vsakem koraku. Vsekakor bi bil podoben scenarij ugoden tudi za Slovenijo."

Podobno mnenje je prišlo iz ust vodje slovenske košarkarske reprezentance Mateja Avanza. Košarkarji so se v zadnjih letih držali zeleno-bele barve, večkrat pa so menjali odtenke, za kar so krivi predvsem proizvajalci. "OKS je dal priporočilo o barvah, a do konsenza žal ni prišlo, kajti mislim, da niti dve reprezentanci nimata povsem istih barv. Smo za to, da bi se barve poenotile, a bi bilo potrebno najti pameten dogovor. Ne pogojujemo, da moramo imeti košarkarji zeleno, modro ali belo barvo. V moških reprezentancah smo imeli do sedaj zeleno-belo kombinacijo, pri ženskah pa modro-belo, kar je povezano z našim proizvajalcem. Če bi prišlo do spremembe barvne kombinacije, ne bi imeli nič proti. A bi morali zaradi logističnih razlogov to izvedeti vsaj pol leta pred reprezentančnimi aktivnostmi. Bistveno je, da na ravni države in olimpijskega komiteja najdemo kombinacijo, s katero bodo prepoznavne vse reprezentance. Barve same po sebi niso pomembne, ampak bi bilo pametno na dolgi rok najti dizajn, ki bi bil privlačen za oči. Tako bi lahko dosegli tudi marketinški učinek. Podoben problem imamo že z zastavo, ki je na precej višji ravni od barv dresov. Glede na to težko pričakujemo, da bo kdo storil kakšno revolucionarno potezo," je razložil Avanzo.