Kdaj govorimo o prezgodnji menopavzi?

Menopavza običajno nastopi med 50. in 55. letom. Povprečno starost, ko se pojavi menopavza, ocenjujejo na 51. leto življenja. Že če pride v svojem pričakovanem času, menopavza povzroča nemalo preglavic. Če se pojavi prehitro, so njene posledice še hujše. Kot zgodnjo se ocenjuje menopavzo, ki nastopi pred 45. letom starosti. Študije kažejo, da zgodnja menopavza nastopi pri enem odstotku žensk starih med 15 in 45 let. Znotraj tega starostnega obdobja pa ločimo tiste ženske, pri katerih se menopavza pojavi pred 40. letom- v takem primeru govorimo o prezgodnji menopavzi.

Vzroki prezgodnje menopavze

Zdravniki se pri odkrivanju vzroka pojava (pre)zgodnje menopavze dostikrat znajdejo v slepi ulici. Nepoznavanje vzroka ima precej negativen vpliv na žensko sprejemanje tega novega stanja, ki jo je doletelo.
Prezgodnja menopavza se lahko pojavi povsem naravno. Lahko je posledica prezgodnjega prenehanja delovanja jajčnikov. Prenehanje delovanja jajčnikov lahko pomeni dvoje: jajčniki prenehajo proizvajati jajčeca ali hormone, ki so potrebni za ovulacijo. Jajčniki prenehajo delovati iz večih razlogov. Najpogostejši med njimi je avtoimunsko delovanje telesa. To pomeni, da telo nekaj, kar mu je sicer naravno pripozna kot nekaj, kar je potrebno zatreti. Na naravni razvoj prezgodnje menopavze vplivajo tudi genetski vzroki. Kar 5 % žensk svoje stanje deduje. Lahko pa gre za posledico poškodovanega kromosoma x.

Prezgodnja menopavza lahko nastopi tudi zaradi kirurških posegov, ki so opravljeni v primerih endometrioze, polipov, raka jajčnikov, odstranitve jajčnikov, odstranitve maternice. Ti posegi prekinejo delovanje jačnikov in s tem povzročijo upad estrogena.
Prezgodnjo menopavzo sprožijo tudi nekatera zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje raka.

Znaki prezgodnje menopavze

Znaki prezgodnje menopavze so podobni tistim, ki oznanjajo menopavzo, ki nastopi v predvidenem obdobju. Vročinski vali in neredne menstruacije, ki so močnejše ali blažje od običajnih so znaki, da jajčniki proizvajajo manj estrogena. Te znake lahko spremljajo tudi težave z navlaženostjo vagine, ki postane tudi manj prožna. Izsušena ni le vagina, ampak tudi koža celega telesa. Dostikrat so suha tudi usta. Pojavi se lahko tudi inkontinenca, nespečnost, glavoboli, bolečine v sklepih in mišicah. Zmanjša se poželenje po seksu. Pojavijo se čustvena nihanja, napetost, tudi depresija. Dostikrat se poveča apetit in posledično teža. Če doživljate naštete znake, pa ste morda bili deležni kemoterapije ali obsevanja, se že več kot eno leto trudite zanositi, ali pa je prezgodnja menopavza doletela vašo mamo ali sestro, potem obiščite zdravnika, saj je možno, da vam preglavice povzroča prezgodnja menopavza.

S kakšnimi težavami se spopada ženska, ki jo je doletela prezgodnja menopavza?

Poleg težav, ki običajno pestijo ženske v menopavzi, se pojavijo še dodatne težave. Za razliko od žensk, ki doživijo menopavzo v za to predvidenem času, so ženske, ki jih menopavza doleti prehitro oškodovane za zaščito estrogena. Zato so bolj podvržene osteoporozi, bolezni srca, boleznim dlesni in izgubi zob. Dokler se ne loti obvladovanja ima prezgodnja menopavza tudi vpliv na spolnost, kar je lahko še dodatno obremenjujoče. Večino žensk verjetno najbolj prizadane neplodnost.
Najhujši znaki se pojavijo v primeru prezgodnje menopavze, ki nastopi po operativnem posegu. Znaki se pojavijo naenkrat in z vso močjo.

Zdravljenje prezgodnje menopavze

Zaenkrat velja, da procesa prezgodnje menopavze ni možno obrniti. Ko se začne, lahko največ naredimo, če se posvečamo zdravljenju simptomov. Simptome in čustvene težave, ki nastopijo s prezgodnjo menopavzo rešujejo podobno kot v primeru menopavze, ki nastopi redno. O hormonskih terapijah pri ženskah, ki so v menopavzi velja vedno bolj deljeno mnenje. Vendar je v primeru prezgodnje menopavze temu nekoliko drugače. Ženskam hormonska terapija vseeno bolj koristi kot škodi. Preprečuje povečane možnosti bolezni srca in ožilja, pomaga mišicam, kostem in nasploh uravnava telesne procese. Estrogen ima tudi ključno vlogo pri vzdrževanju normalne strukture nožnice, maternice ter sečne poti in tako omogoča karseda normalno življenje ženskam v najlepših letih. Z neplodnostjo se spopadajo predvsem z metodami umetnega oplojevanja. Pomembna je tudi telesna dejavnost.

Novejše raziskave, opravljene na Univerzi v Tennessiju, pa nakazujejo možnost preložitve prezgodnje menopavze. Prestaviti naj bi bilo možno tudi menopavzo, ki nastopi v rednem časovnem obdobju. Rezultati njihov raziskav bi naj pomagali tudi v primerih, ko je neplodnost posledica nepravilnega delovanja jajčnikov. Znanstveniki v Veliki Britaniji pa opozarjajo, da gre za raziskavo, ki je šele v svojih povojih in na katere resnične posledice prelaganja prezgodnje (ali redne) menopavze velja še nekoliko počakati.

Več na: www.intimatemedicine.si