Kljub temu, da so v Zagrebu pobudo Evropske komisije podprli ob dodatku, da bi morala mediacija državama pomagati pri oblikovanju predloga sporazuma o prenosu vprašanja meje pred Meddržavno sodišče v Haagu, pa Vajgl tega ne vidi kot pogojevanja Hrvaške. "Prepričan sem, da Nobelov nagrajenec in bivši finski predsednik Martti Ahtisaari ne bo pristal na vlogo nekakšnega pasivnega zbiratelja stališč obeh držav, ampak da bo svoje delo zastavil skupaj z ostalimi mediatorji na način, da bodo poskušali priti kar se da blizu neki uporabni in dokončni rešitvi," je menil Vajgl, ki se trenutno v Pragi mudi na srečanju predsednikov odborov za zunanjo politiko parlamentov držav članic EU.

"Sklep hrvaškega političnega vodstva, da sprejme ponudbo Evropske komisije za mediacijo je pozitiven in ga je treba videti tudi v luči opozoril in sugestij, ki jih je Hrvaška v zadnjih dneh dobila iz Bruslja. V sedanjem trenutku je bistveno, da udeležba Hrvaške v procesu mediacije ni povezana s kakršnimikoli vnaprejšnjimi pogoji ali prejudiciranjem, vključno s prejudiciranjem stališča, po katerem naj bi haaško sodišče bilo edino mesto za dokončno reševanje spornih vprašanj," je povedal Vajgl v izjavi za STA.

"Bistveno je, da nobena stran ne prejudicira in prehiteva"

"Sedaj je tudi bistveno, da tako Slovenija kot Hrvaška zelo jasno in transparentno predstavljata svoja stališča in tudi dejstva, tudi tista, ki sodijo v kontekst pravičnega reševanja našega vprašanja meje. Šele potem bomo lahko govorili o naslednjih korakih oz. kdaj in kje bo dokončna rešitev ponujena oz. dogovorjena in tudi o tem, kdaj bo Slovenija umaknila svoje pomisleke, ki jih je izrazila glede hrvaških pogajanj z EU," je še povedal predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko.

Poudaril pa je, da bi moral nadaljnji pogajalski proces potekati stran od javnosti. "Če se bo pogajalski proces odvijal preko medijev, je obsojen na neuspeh," je menil. "Mislim, da je treba zdaj molčati in v konstruktivnem duhu napraviti naslednji korak, to je pristopiti k formuliranju ciljev, metod in ostalih modalitet mediacije, šele iz tega se lahko potem začnejo oblikovati naslednji koraki," je še pojasnil. "Pri tem pa je zelo bistveno to, da nobena stran ne prejudicira in prehiteva," je še pristavil.