"Pretekli teden sem z žalostjo sprejel vesti o odkritju posmrtnih ostankov več sto ljudi, ki so bili pobiti in vrženi v Barbara rov v Hudi Jami," je zapisal Türk. Preiskovalni in pravosodni organi so po njegovih besedah dolžni storiti vse za temeljito kazensko preiskavo in za kazenski pregon, zgodovinska stroka pa naj razišče vse in pove vse resnice o povojnih pobojih in o vseh drugih vidikih druge svetovne vojne na naših tleh.

"Skupna dolžnost nas vseh, državljank in državljanov Slovenije, pa je zagotoviti pieteto do vseh mrtvih. Zavračam vse oblike politizacije tega in vseh drugih delov naše zgodovine in pozivam vse politične stranke, da povojnih pobojev ne uporabljajo kot tematiko predvolilne kampanje," je zapisal predsednik države.

Opozarja, da so bili povojni poboji med najbolj tragičnimi in najbolj zločinskimi vidiki druge svetovne vojne. "Ob koncu te največje morije v zgodovini človeštva je bilo več kot 12 milijonov ljudi izgnanih iz svojih domov, več kot dva milijona ljudi, pripadnikov premaganih vojska in civilistov, pa je bilo pobitih - brez sodbe in brez milosti," je zapisal predsednik Türk.

"Poboji na slovenskem ozemlju so bili velik zločin in velika tragedija našega naroda. Naša domovina je bila zaradi svojega geografskega položaja izpostavljena in zaradi številnih pripadnikov tujih vojska na naših tleh je bila ta izpostavljenost še večja. Bila pa je del veliko širše evropske in svetovne drame," je poudaril Türk in opozoril: "Odgovornost do naše skupne evropske zgodovine zahteva, da razumemo celoto: ne samo naš del, ampak celoto vojne in povojne tragedije."

Türk je pojasnil svojo izjavo: Drugorazredno je politično manipuliranje

Predsednik republike je v sporočilu pojasnil tudi svojo izjavo v nedeljo: "Zaradi pravilnega razumevanja moje včerajšnje izjave bi želel poudariti, da gre pri povojnih pobojih za pomembno temo, s katero se Slovenija mora soočiti. Politično manipuliranje z njo pa je drugorazredno in nesprejemljivo."

Türk je v nedeljo pred proslavo ob mednarodnem dnevu žena na novinarsko vprašanje, ali se bo šel poklonit žrtvam povojnih pobojev v Barbara rovu v Hudi Jami pri Laškem, odgovoril, da je "tu zaradi prvorazredne teme, zato o drugorazrednih temah ne bom govoril". Na vprašanje, ali so povojni poboji drugorazredna tema, je predsednik republike odvrnil, "da politične manipulacije okrog tega so".