Slovenski padalci so ljubitelje tega športa v preteklosti razvajali z vrhunskimi uvrstitvami, na letošnjem prvenstvu bodo branili dve zlati medalji (ekipa Elan in Maja Sajovic med dekleti) iz Predazza 2007, v Italiji pa so osvojili še srebro in bron med moškimi (Bečan, Lah). Slovenska odprava, ki bo svoje moči merila s konkurenco iz 15 držav, bo tokrat štela sedem moških in dve dekleti. Ti bodo tvorili dve ekipi, za Elan Slovenija bodo nastopili Matjaž Pristavec, Uroš Ban, Jurij Kozjek in Matej Bečan, v ekipi ALC Lesce Slovenija pa Anton Košir, Uroš Ule, Irena Avbelj in Maja Sajovic, medtem ko bo Domen Vodišek nastopil le v posamezni konkurenci.

Slovenski načrt je enak kot vselej, ena ekipa naj bi se uvrstila do petega mesta, kar je v planu tudi za obe dekleti, moški pa si želijo dveh uvrstitev med deseterico. "Letos smo pogoje za trening izkoristili kar dobro, čeprav se ne bi pritoževali, če bi naredili še kakšno veleslalomsko vožnjo in skok več. Sodeč po rezultatih na odprtem državnem prvenstvu in dveh tekmovanjih za evropski pokal, so naši tekmovalci v solidni formi, tako da lahko v Avstrijo potujemo neobremenjeni. Konkurenca je standardna, največji tekmeci bodo Avstrijci, Nemci, Švicarji, Čehi, kot vselej pa so velika neznanka Rusi, ki pa so venomer odlično pripravljeni za največja tekmovanja. Naš dogovor je takšen, da bomo poskušali unovčiti naše izkušnje, tudi delno poznavanje terena in razmer, o rezultatih pa bomo govorili po koncu prvenstva," je tako kot ponavadi pred odhodom zmeren optimist trener Drago Bunčič.

Glede na uvrstitve v preteklosti Slovenci tudi tokrat sodijo v širši krog favoritov za najvišja mesta, a so tudi tekmovalci podobnega mnenja kot trener. "Letos smo veliko smučali na Kobli, kjer si tamkajšnji delavci za pripravo prog zaslužijo vse pohvale in upamo, da nam bo to koristilo. Z rezultatom se ne obremenjujemo, vemo da nas čaka zahtevna naloga, kot svetovne prvake nas bodo skušali s prestola zriniti vsi, naša naloga pa je skakati in smučati sproščeno, kar nam lahko prinese dobre uvrstitve," se noče preveč obremenjevati s končno uvrstitvijo eden najbolj izkušenih v naši odpravi Matjaž Pristavec.

Svetovno prvenstvo se bo začelo v sredo, svoj epilog pa bo dobilo v soboto okrog poldneva.