Po malih nesoglasjih, zamenjavi vodje reprezentance Marka Gracerja in povišanem glasu princesk so na prvi tekmi v drsalnem šprintu zablestele. "Salpausselan Kisat", nordijske smučarske igre, so bile v soboto v znamenju vražjih Slovenk. Nova velika, že 13. zmaga Petre Majdič in oblačenje rumene majice vodilne svetovnega pokala, četrto mesto kot dosežek kariere Vesne Fabjan in poleg tega še šprinterski zaplet z rumenimi kartoni.

"Z leti sem res postala modrejša. V ključnih trenutkih se lahko trezneje odločam in to mi je tokrat prineslo zmago. Na klancu sem jih kontrolirala, na vrhu zadnjega klanca pa sem že vedela, da Pirjo nima 'šans'," je opisala pot do zmage Petra Majdič. Da je Petra zares dozorela v vseh elementih taktike, se je videlo prav v Lahtiju. Čeprav ji je Ivan Hudač predlagal, naj se osredotoči na dober štart in prevzame vodstvo, je raje prepustila pobudo ostalim, najprej Vesni Fabjan. Diplomska naloga pa je bil zaključek v zadnjem ovinku, ko je izkoristila zavetrje Pirjo Manninen-Muranen, zadrsala pred njo na notranjo linijo in v finišu obdržala vodstvo. "Ne boste verjeli, v cilju sem se kar precej 'sekirala'," je Petra opisala prva občutja po zmagi. "Follisova mi je takoj čestitala in mi dejala, da ni bilo nič narobe. Pirjo je seveda malce norela, češ kako sem tekla. A sem ji odvrnila, da sem bila lani jaz na istem. Še huje, Randallova me je lani na istem ovinku boksnila v glavo. Tudi finski trenerji so prihajali čestitati Ivanu, a so vsi dejali, da je to pač tipičen del šprinta, glede na traso."

Drugi del 13. zmage je bil v zakulisju. Žirija je sporni ovinek pregledala in najprej Muranenovi prisodila rumeni karton zaradi nešportnega obnašanja. Že v ovinku je s palico mahala proti Petri. Ker pa so se Finci pritožili, so rumeni karton dali še Petri. Da so imeli razlog za uravnoteženo kazen. "Pregledali so posnetke in ovrgli domneve, da sem zapeljala na njene smuči," je zaplet opisala Petra. Na tiskovni konferenci je na to temo kar glasno predlagala, da naj spremenijo traso, ker se v Lahtiju to redno dogaja. Žirija lahko Petro ob ponovitvi diskvalificira na vseh tekmah do konca sezone, a so na srečo Majdičeve prihodnji šprinti v klasiki in ne bo več toliko spornih trenutkov.

A ni bila zgolj Petra slovenska junakinja. Vesna Fabjan je namreč osvojila četrto, Katja Višnar pa 28. mesto. "Brez pomena je samo govoriti, treba je tudi kaj narediti. Besede se sicer hitro zbrišejo," so bile prve besede princeske Vesne Fabjan, ki je priznala zasuk tudi v svoji glavi. "V zadnjem tednu pa se mi je po teh dogodkih naredil nekakšen preskok v glavi. Z eno besedo - pristop je bil drugačen. Ja, opisala bi ga kot odločnost. Za to imajo zasluge tudi tisti, ki jih ni tukaj. Ne govorim v ednini," je še enkrat opozorila 11. šprinterka sezone, ki je naredila dve manjši taktični napaki. Ubrala je namreč Petrino taktiko in vodila tek, na zadnjem klancu pa so ji malo pošle moči, pa še na zunanji strani je ostala. "Vendar sem se borila do konca. In v šprintu je cilj šele na ciljni črti. Le kaj bi se zgodilo, če bi se Petra, Pirjo in Arianna še bolj zapletle? Škoda, ker je bil to zadnji drsalni šprint," je potožila Vesna, ki je za Petro zaostala za dve dolžini smuči.