Z izrednim optimizmom in jekleno voljo mu je to tudi uspelo. Ker je velik ljubitelj smučanja, se je že letos pozimi, čeprav od nesreče ni minilo niti leto dni, s posebno, unikatno protezo pognal po zasneženih strminah. Številnim skeptikom, ki so bili prepričani, da bo lahko o smučanju samo še sanjal, je dokazal, da je z neomajno voljo mogoče premikati tudi meje mogočega.

"Smučanje je moja velika ljubezen in priznam, da sem postal kar malo depresiven, ko sem spoznal, da s to protezo, s katero hodim, ne bom mogel tudi smučati. Upal sem, da mi bo lahko pomagal zasebnik iz Avstrije , ki izdeluje proteze za paraolimpijske smučarske reprezentante, vendar me je njegov odgovor močno potrl. Pojasnil mi je, da lahko, če izgubiš koleno, smučaš samo po eni nogi s pomočjo bergel, ki imajo spodaj nameščene male smučke. Tega pa seveda nisem želel. Hotel sem smučati po dveh nogah in vedel sem, da nekje mora obstajati neka rešitev. Prek spleta sem v ZDA našel koleno, ki deluje podobno kot amortizer za kolo in omogoča prilagojeno ukvarjanje z različnimi športi, diplomirani inženir ortotike in protetike Davorin Gorec iz Ljubljane pa je unikatno protezo izdelal tako, kot sem si jo zamislil. Seveda ni šlo vse gladko. Protezo smo morali po vsakem poskusnem dnevu smučanja prilagajati, pa tudi sam sem moral tehniko smučanja prilagoditi določenim zakonitostim," pripoveduje Zvone Petek, ki želi, da bi lahko s svojimi izkušnjami pomagal tudi drugim invalidom, ki bi želeli smučati. Po okriljem ZUTS Slovenije bodo tako pripravili program učenja smučanja za ljudi s posebnimi potrebami.

Ko se spominja prvih mesecev po nesreči, prizna, da je bilo marsikdaj zelo hudo in da so mu bili družina in prijatelji v veliko, neprecenljivo pomoč. Že ko je pomislil na svoja otroka, ženo in na 130 zaposlenih v podjetju, je vedel, da z obupavanjem nima smisla zapravljati časa. "Obrnil sem nov list v knjigi življenja in začel iskati rešitve. Ko sem denimo prišel iz bolnišnice, sem bil tako brez moči, da nisem mogel dvigniti niti žličke. Takoj po nesreči sem bil namreč tri tedne v komi. Vedel sem, da se od sedenja moje mišice ne bodo okrepile, zato sem se kar z vozičkom zapeljal v fitnes in začel z vadbo. Z vztrajnostjo mi je uspelo, da sem samo v dveh mesecih in pol pridobil 15 kilogramov mišične mase," pravi Petek, ki je s svojim neustavljivim optimizmom vedno pripravljen spodbujati druge, ki so zaradi nesreče ali bolezni ostali brez noge ter se s težavo vračajo v normalno življenje. Kot sam pravi, tudi najboljša proteza na svetu ne more nadomestiti popolnega stroja, kot je človeško telo, zato je toliko bolj pomembno, kakšne so misli, ki človeku rojijo po glavi. Tudi zato mu je samo v nekaj mesecih uspelo odgnati nadležne fantomske bolečine.