Finale je bil izjemno razburljiv. Tri Rusinje so v ogenj poslale Natalijo Jevdokimovo, Prekmurka je začela na drugem mestu. Po 400 metrih je videla, da si Rusinje želijo počasnejšega teka, kot je pričakovala, zato je Slovenka prevzela vodstvo pred trojico zbornaje komande. Dva kroga do konca je bila četrta, pred zadnjimi 200 metri pa peta. V ciljni ravnini je Rusinjo Zolotovo v izjemnem finišu prehitela po levi strani ter ob uspehu kariere s sicer povprečnim časom 4:11,42 zmagoslavno dvignila roke. Po pričakovanju je bila najboljša Rusinja Alminova.

"Skoraj sem se že zadovoljila s četrtim mestom, nato pa sem dobila še dodatno moč. Želela sem se maščevati Zolotovi za poraz v kvalifikacijah," je opisala zadnje metre profesorica nemškega in madžarskega jezika, ki bo pojutrišnjem praznovala 30. rojstni dan. Slovenska atletinja je prvič na velikem tekmovanju odgovorila na spremembo ritma ter dokazala, da je v športnem smislu doktorirala. Kako sistemsko se je 168 cm visoka in 53 kg težka atletinja lotila poti do uspeha, kažejo poteze zadnjega desetletja. Leta 1997 je bila na mladinskem evropskem prvenstvu v Ljubljani prva favoritka teka na 800 m, a je bila po padcu sedma. "Vsa ta leta je ta dogodek ostal v moji podzavesti. Zato sem začela delati s psihologinjo, ki mi je sproščala podzavestne blokade," je odgovarjala na novinarska vprašanja, na koncu pa zaključila: "Kar malce sem razočarana, da ne čutim nobenega olajšanja. Mislila sem, da bom skakala vsepovsod, a sem izpraznjena..." Zvečer in ponoči ni bilo tako. Bila je razposajena, kot zna biti in kakršna je vselej.

Sonja Roman je imela med tekom bučno podporo tudi znotraj tekmovalne arene. Minuto pred štartom je namreč s svojim nastopom v finalu skoka v daljino zaključila Nina Kolarič. Ptujčanka je presenetila tudi v finalu, v katerem je z dosežkom 662 cm zasedla četrto mesto in le za pet cm zaostala za državnim rekordom, ki ga je dosegla v kvalifikacijah.