Kot v čestitki ob 8. marcu ugotavlja Kresalova, se zdi danes vse, za kar so se borile ženske v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja z današnje perspektive samoumevno. "V ekonomskem, političnem in socialnem smislu smo enakopravne. Imamo pravico do dela, izobraževanja, svobodnega odločanja. Dosegle smo ogromno in svojo enakopravnost dokazale tudi v vsakdanjem življenju; poklicnem in zasebnem," je zapisala.

Kljub temu je po njenem 8. marec dobra priložnost za razmislek o razkorakih med formalnim, načelnim na eni strani in dejanskim stanjem na drugi strani. "Se mar še vedno ne dogaja, da smo plačane manj, tudi če opravljamo podobno delo kot moški? Se ponekod še vedno dogaja, da smo izpostavljene spolnemu šikaniranju, pripombam in nadlegovanju? Mar ni še vedno preveč žensk, ki so 'padle po stopnicah', pa si zaradi ekonomske odvisnosti ne upajo iz nasilnega doma?" se sprašuje Kresalova in ob tem še dodatno opozarja, da v političnem življenju sodeluje premalo žensk.

Ob prevzemu funkcije ministrice za notranje zadeve je bila Kresalova, kot navaja, tudi sama deležna vprašanj, češ, ali bo naporno voditi resor, ki naj bi bil v moških rokah. Danes te dileme po njenem ni več: "Mislim, da danes ni več dileme, da ta resor lahko vodi tudi ženska."

Ob tem pa ministrica ženske še opozarja, da se morajo zavedati, da so najprej same odgovorne za svoja življenja. "Da pa bi svoje poklicne in družinske vloge čim lažje usklajevale, moramo biti jasne, odločne in glasne. In to ne sme biti samo naš cilj, ampak cilj vseh, tudi moških, zato so tudi na tem področju ključnega pomena sodelovanje, strpnost in dialog," zaključuje Kresalova.