Oxfam je danes objavil poročilo, ki razkriva vsakodnevno trpljenje Iračank več let po tem, ko so ZDA leta 2003 sprožile invazijo na Irak in strmoglavile režim Sadama Huseina. Kot opozarja, so ženske kljub znatnemu upadu nasilja v Iraku še vedno ujete v spiralo revščine, obupa in osebne negotovosti.

"Ženske so pozabljene žrtve Iraka," je ob predstavitvi poročila dejal izvršni direktor Oxfama Jeremy Hobbs in dodal, da kljub milijardam dolarjev, namenjenih obnovi Iraka, in občutnemu zmanjšanju nasilja v zadnjih mesecih četrtina Iračank še vedno nima zagotovljenega dnevnega dostopa do čiste vode, tretjina pa jih ne more poslati svojih otrok v šolo.

Od začetka vojne leta 2003 je bilo več kot pol Iračank žrtev nasilja. Več kot tri četrtine vdov, ki so može večinoma izgubile v bojih, poleg tega ne dobiva vladnih pokojnin, do katerih so upravičene. Mnoge so prerevne, da bi svojim družinam zagotavljale čisto vodo, elektriko, hrano, zdravila in izobrazbo.

Raziskavo, ki je zajela 1700 Iračank, je za Oxfam izvedla iraška organizacija Al Amal, saj je Oxfam leta 2004 zaradi takrat vse hujšega nasilja iz Iraka umaknil svoje uslužbence.