Po koncu slaloma za svetovni pokal alpskih smučark v nemškem Ofterschwangu so zaradi nepravilno nastavljenega okovja diskvalificirali novinko, slovensko tekmovalko Katarino Lavtar, ki so se ji na krstni tekmi nasmihale prve točke na tekmah svetovnega pokala. Že pred tem je v drugi vožnji odstopila Maruša Ferk.

Svetovna slalomska prvakinja Nemka Maria Riesch je pred domačim občinstvom s petim mestom in po odstopu konkurentke Američanke Lindsey Vonn osvojila mali kristalni globus kot najboljša slalomistka v tej sezoni.

Šestindvajsetletna Francozinja Aubertova iz smučarskega zimskega središča Les Deux Alpes je imela po prvi vožnji tretji čas, a sta odstopili tako Avstrijka Kathrin Zettel, druga po prvi vožnji, kot tudi vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Američanka Vonnova, najhitrejša v prvi vožnji.

rancozinja se je tako veselila svoje prve zmage ter prvih stopničk na tekmah svetovnega pokala. Na zmagovalni oder pa sta se postavili tudi Švedinja Hansdotterjeva, ki do Ofterschwanga še ni stala na stopničkah, po prvi vožnji pa je imela peti čas. Avstrijka Hospova je bila z desetim časom po prvi vožnji nazadnje tretja ter se veselila svojih četrtih stopničk v tej zimi.

Slovenski tabor je ostal brez uvrstitev

Tekma se za 20-letno smučarko z Blejske Dobrave Ferkovo ni izšla po načrtih, saj se ji je izmuznil cilj - preboj v prvo jakostno skupino. Tudi tokrat so igrale vlogo štartne številke, vendar pa v drugi vožnji, po prvi je imela 23. čas, ni izkoristila prednosti boljše proge ter je po napaki, ko je zgrešila vrata, odstopila. Mladi smučarki se že pozna utrujenost, ob tem pa jo pestijo še težave s koleni. Po zadnjem slalomskem treningu v Avstriji je namreč tožila za bolečinami zaradi vnetja kolenskih vezi, zaradi katerega ima tudi modrice.

"Glede na težave, razbolena kolena, je velik dosežek, da je Ferkova sploh smučala in šla na progo. S takšno poškodbo je zelo težko smučati, a je pokazala ogromno, borbenost in tekmovalnost, ki jo kaže že skozi vso sezono. Vnetje kolenskih tetiv ni tako nedolžna poškodba. Vleče se ji že od lanskega novembra od gostovanja onkraj Atlantika v ameriškem Aspnu, težave pa so izbruhnile na svetovnem prvenstvu v Val d'Iseru," je dejal vodja ženske ekipe Božo Jaklin. Na srečo je pred najboljšo slovensko slalomistko še samo finale svetovnega pokala, nato pa bo pred začetkom nove sezone morala nekaj časa počivati in sanirati poškodbo.

"To ni spodbudno, zato ji lahko res čestitamo za to, kar je pokazala. Maruša sicer ni takšna tekmovalka, da bi jamrala za vsako figo," je še pred drugo vožnjo povedal Jaklin. Smučarko je že po koncu svetovnega prvenstva pregledal reprezentančni zdravnik Anže Kristan, ki je potrdil domneve o vnetju kolenskih tetiv in Ferkovi svetoval počitek. A si ga pred ključnim delom sezone ni mogla privoščiti, prav tako se niso odločili za protibolečinsko terapijo zaradi možnih stranskih posledic.

Za Lavtarjevo 20-letno smučarko, članico SK Radovljica, je tekma predstavljala debi v svetovnem pokalu, a bi se ognjeni krst lahko izšel tudi boljše, saj so jo zaradi nepravilno oziroma previsoko nastavljenega okovja po tekmi diskvalificirali. Tako je zapravila prvo uvrstitev in točke na velikih tekmah. S štartno številko 59 je v prvi vožnji s 30. časom in zaostankom 3,04 sekunde na precej zdelani progi ujela drugo vožnjo. Po finalu pa je sledilo grenko razočaranje. Tega ni skrival niti Jaklin, ki za takšno napako ne najde opravičila.