V dveh od osmih končnih odločitvah dneva bosta nastopili tudi dve Slovenki. Ob 16.40 bodo za odličja tekmovale skakalke v daljino z Nino Kolarič, ob 17.35 pa si bo skušala čim višjo uvrstitev v teku na 1500 m priboriti Sonja Roman. Miran Vodovnik bo ob 11.30 začel v kvalifikacijah suvanja krogle, ob 15.50 pa bo prvič na tem EP tekmoval še Cene Šubic v prvem krogu teka na 1500 m. Marija Šestak in Snežana Rodič bosta v finalu troskoka nastopili v nedeljo ob 15.15.

Osovnikar je bil po uspešnem petku, ko so si vse štiri Slovenke zagotovile finale, prvi v sedemčlanski slovenski reprezentanci, ki je izpadel. "Pričakoval sem finale, ostal pa sem dve stopnički za tem ciljem. Zelo slabo sem startal in nato po pričakovanju tudi v nadaljevanju teka nisem bil uspešen. Startal sem tako, kot da bi bil tek ob šestih zjutraj in ne sredi dopoldneva... Preprosto ne vem, zakaj se je to zgodilo. Na ogrevanju sem starte opravil dobro," je po svojem najslabšem nastopu na velikih tekmovanjih povedal Osovnikar, ki je bil na 100 m sedmi na svetovnem prvenstvu leta 2007 v Osaki, bronast na EP na prostem v Göteborgu leto poprej (2006) ter 15. na OI lani v Pekingu. Na prejšnjem dvoranskem EP v Birminghamu leta 2007 ga je le drobec ločil od odličja, saj je končal na četrtem mestu.

Osovnikar je tekel v četrti od petih kvalifikacijskih skupin, polfinale pa so si zagotovili prvi in drugi iz vsake skupine ter še šest najhitrejših po času. Za polfinale je bilo dovolj 6,71 sekunde. To je bilo Škofjeločanu več kot dosegljivo, saj je najhitreje letos tekel 7. februarja v Stuttgartu (6,65), slovenski rekord (6,58) pa je postavil 5. marca 2004 v Budimpešti.

Britanec Dwain Chambers je s 6,53 sekunde v tretji skupini le za dve stotinki zaostal za najboljšim izidom sezone, ki je v njegovi lasti. Z najboljšim časom kvalifikacij je Chambers dokazal, da bo prvi favorit za zlato. Spornega Britanca je zaradi jemanja prepovedanih poživil britanski olimpijski komite dosmrtno izključil iz olimpijskih iger in iger britanske skupnosti narodov ter ni mogel nastopiti na lanskih OI v Pekingu. Tekmovanj pod okriljem Mednarodne atletske zveze (IAAF) in Evropske atletske zveze (EAA) pa se po odsluženi kazni prepovedi nastopanja lahko udeležuje. Na atletska prizorišča se je vrnil na lanskem dvoranskem SP, kjer je osvojil srebro na 60 m; veliko prahu je ponovno dvignil z nedavno dokončano avtobiografijo in priznanjem, da je užival poživila.