Gore, kjer so pred tremi leti potekali olimpijski boji, so se videle na pladnju in vzdušje je takoj postalo bolj domače, slovensko. Prvi slovenski atletski nastop pa je bil več kot spodbuden. 22-letna Nina Kolarič, ki je imela med vsemi 18 skakalkami drugi najslabši prijavljeni rezultat, je dosegla državni rekord (667 cm) in se s tretjim izidom uvrstila v današnji finale (16.40).

Že v prvem poskusu je Ptujčanko odneslo daleč, 651 cm, kar se je izkazalo, da je bil dovolj dolg dosežek za finale (norma je znašala 655 cm). Začeli smo listati po slovenskih rekordih in našli, da je lastnica najdaljše znamke Marija Šestak (659 cm). Čez dobrih pet minut je rdečelaska poskrbela, da je bilo ob izjemnem skoku napisano NR (national rekord, državni rekord – op. p.). Da je steza na torinskem sejmišču zelo hitra, priča pogled na prvih pet finalistk, ki so vse dosegle ali državne ali osebne rekorde.

»Zelo pomembno je bilo, da je bil prvi skok veljaven. Ker sem pred odrivom malce obstala, sem vedela, da imam še nekaj rezerve. Vedela sem, da lahko skočim pet metrov in pol, na kaj več pa po vseh težavah v tej sezoni nisem pomislila. Pred prvenstvom sem naštudirala zalet, kar je bilo ključnega pomena. Živčna nisem bila, saj sem imela pred Torinom obilo težav,« je v mešani coni razlagala presrečna Nina Kolarič ter se ozrla tudi naprej proti današnjem finalu: »Z uvrstitvijo med najboljšo osmerico sem presegla pričakovanja. To seveda ne pomeni, da se bom šla predati. A gotovo si ne bom naložila dodatnih bremen.« Kolaričeva, ki je lani na prostem slovenski državni rekord izboljšala na 678 cm, je še povedala, da ima gotovo še nekaj rezerv, da noben skok ni optimalen.

»Zadnjih 30 metrov sem slišala Matijo (Šestaka – op. p.), ki se je drl, naj spustim,« so bile prve besede Sonje Roman, ki je nadaljevala uspešen dan na jubilejnem 30. EP. Prekmurka je v kvalifikacijah teka na 1500 m nadzorovala tek od začetka do cilja, v prvi kvalifikacijski skupini pa jo je prehitela le Rusinja Jevgenija Zolotova (4:11,31). »Važno, da so kvalifikacije za mano. To je najtežje. Sedaj bo lažje. V finalu nimam česa izgubiti,« je nadaljevala profesorica nemškega in madžarskega jezika.

Atletinjo iz Hodoša čaka finale danes ob 17.35. »Kakšna bo taktika? Glede na to, da je Ana Alminova sama sposobna teči 4:02, bo šla po mojem naprej, tako da jo bo treba slediti. Naredila bom vse, da se približam kolajni, rezultat je na prvenstvu nepomemben,« je razkrila cilje Sonja Roman, ki na tekmah venomer iz popka odstrani rinko. »Pravijo, da je popek središče energij, zato jo na tekmah odstranim, na treningu pa jo imam na sebi,« odgovarja Romanova, ki bo v sredo, 11. marca, praznovala 30. rojstni dan.

Danes se bodo poleg finalistk Kolaričeve in Romanove v Torinu predstavili še Matic Osovnikar na 60 m (kvalifikacije ob 10. uri, polfinale ob 17. uri), Cene Šubic na 1500 m (15.50) in metalec krogle Miran Vodovnik (11.30).