Petro je to kar precej šokiralo, saj takega odziva ni pričakovala. Ob tem, da njeno zdravstveno stanje ni najboljše. "Na Rogli sem še vedno trenirala na polno, čeprav se tudi v glasu sliši, da ni vse v redu z mano. Lahko bi mirovala in čakala kaj bo ter izgubila pri treningu. Če zbolim, bom prav tako izgubila. S trenerjem Hudačem pa sva se odločila, da z gorenjsko trmo poskušam vzdržati," je Petra Majdič s hripavim glasom opisala stanje pred odhodom na skandinavsko turnejo, pred katero zaostaja 26 točk za vodilno Finko Saarinenovo v lovu na kristalni globus. To je zgodovinska priložnost za slovenski tek.

Dogodki okoli Gracerja so praktično v prelomnem trenutku. Razburjenje zmanipuliranih Fabjanove in Višnarjeve je bilo domala pričakovano, če pogledamo na nekaj primerov iz tekaške zgodovine. Obe sta imeli Gracerja za zaščitnika in nič drugega. Njun trener je Vladimir Korolkevič, ki pa je bolj redko na prizorišču svetovnega pokala. Uspeh ni odvisen od prisotnosti Korolkeviča, saj je bil zraven v Vancouvru (Hudača in Majdičeve na predoolimpijski tekmi ni bilo) in Liberecu, pa sta Višnarjeva in Fabjanova zaostali za pričakovanji, oziroma celo zamudili na štart. Že doslej sta obe tekmovali v svetovnem pokalu le z asistenco Hudača in s popolno servisno ekipo, ki je zbrana le po zaslugi Majdičeve. Dvomi o pristranskem delu servisa so bili za ekipo huda žalitev. Da imajo tekačice koristi, dovolj pove primer Maje Benedičič. Serviser Gianluca Marcolini ji je pred tekmo v Liberecu priskrbel nove Madshus smuči, ki so bile na testih toliko boljše, da je z njimi tudi štartala. S Petrinimi smučmi občasno tekmuje tudi Višnarjeva, ker ji ustrezajo zaradi telesne teže.

Skrbi okrog Ivana Hudača, da se bo posvečal le Petri, so povsem odveč. Če obvlada kraljico, bo kot izvrsten psiholog in vrhunski trener kos tudi princeskama. Znotraj ekipe bo le en moteč dejavnik manj. Že decembra je Hudač poudaril znano športno resnico vrhunskega športa: "Ostale tekmovalke se morajo zavedati, da imajo s Petro v ekipi le korist in najlepši vzor. Zato je logično, da se bodo prilagajale njej in ne obratno." In še to. Petra Majdič je znana po tem, da je zelo pozorna do vseh ljudi okoli sebe tudi po človeški plati. Serviser Marcolini, vodja serviserjev smuči, je za uspeh pripravljen narediti vse. Hudač je kot trener že od vsega začetka zelo spretno krmaril in se izogibal slovenskim tekaškim zdraham, zato je tudi rekorder po dolžini staža v zadnjih 30 letih. Vzdržal je tri sezone in po zaslugi modre poteze odbora za teke, ki je bil kaljen v podobnih zdrahah, bo lažje začel tudi četrto - olimpijsko. Vesna Fabjan bo morda že v Lahtiju za kakšen dan tudi kraljica. Na carinskih igrah na Pokljuki je padla v cilj na smrt utrujena, potem ko je do konca sledila Italijanki Marianni Longa, Petrini konkurentki.

"Padla je odločitev, da bom od trenerjev na skandinavsko turnejo odpotoval le jaz. Zagotovim lahko, da bom tudi z drugimi sodeloval tako, kot se za profesionalca spodobi. Tako jaz kot serviserji se bomo potrudili maksimalno," je odločno povedal Ivan Hudač in še dodal, da je povsem razumljivo, ker Petra na podlagi svojih rezultatov dobi več pozornosti: "V športu je hierarhija vedno bila in vedno bo. Kdor je najboljši, mora tudi največ dobiti." V letošnji sezoni slovenskega pokala so Slovenke osvojile 1449 točk: Majdičeva 1250, Fabjanova 141 in Višnarjeva 58.