Po prespani noči je sledil trening v torinski dvorani, v kateri so pred tremi leti potekali olimpijski boji v hitrostnem drsanju. Še prej so v hotelu Le Meridien, ki je od dvorane oddaljen slab kilometer, dopinški kontrolorji prijeli za rokav Sonjo Roman in Ceneta Šubica ter ju odpeljali na odvzem krvi. Dvoranski dvestometrski krog je postavljen umetno, tako da scena, na kateri se bodo atleti borili za kolajne, ni nič kaj domača. Je pa toliko bolj domače gibanje, saj smo se lahko novinarji brez težav sprehajali med atleti na treningu.

"Spala sem malce premalo, saj so naju kontrolorji zbudili že zgodaj," je potarnala skakalka v daljino Nina Kolarič, ki bo med slovenskimi atleti tekmovala prva (danes ob 12.15). Ptujčanka si namreč deli sobo s Sonjo Roman. "Sem že navajena krvnih dopingov. Tekače v zadnjih letih neprestano preganjajo, ker iščejo eritropoetin," nam je med akreditiranjem povedala Romanova.

"Ne oziram se na to, kakšna je proga. Poglejte material. Povsod je enak, kaj pa je spodaj, pa ne vem in me niti ne zanima," nam je med treningom razložil Matic Osovnikar, ko smo ga vprašali, če je torinska umetna masa kaj hitrejša, glede na to, da je pred dvema tednoma Fabio Cerutti v piemontski metropoli postavil italijanski rekord na 60 m (6,55, slovenski je 6,58). "Kako sem sicer? Vse gre po načrtu, z mislimi pa sem že pri soboti, ko bo treba pokazati najboljše dvoranske teke," je še med treningom pojasnjeval najhitrejši Slovenec ter poklical Berča, da sta naredila naslednji štart.

Trener Albert Šoba je znova poudaril, da je Matic pripravljen odlično, pošteno pa priznal, da prvi trening ni bil najuspešnejši. "Od petih štartov sta bila le dva odlična," je pojasnil Berč po koncu treninga. V nadaljevanju je beseda nanesla na dopinškega kršitelja Dwaina Chambersa, ki je izdal avtobiografijo z dopinškimi steroidskimi koktejli, raznoraznimi injekcijami in drugimi prekrški, sedaj pa je spet glavni britanski adut in prvi favorit šprinta na 60 m. Letos je tekel že 6,51. "Očitno si lahko privošči kaj takšnega. Jaz sem za še ostrejše kazni. Prvi prekršek bi kaznoval s štiriletno prepovedjo nastopanja, drugi pa z dosmrtno," je zaključil Šoba.

Danes bodo v Torinu znani štirje evropski prvaki, prav toliko pa bo tudi slovenskih kvalifikacijskih nastopov (Nina Kolarič, Sonja Roman, Marija Šestak in Snežana Rodić).