Ko je to slišal, ga je obdal strahoten občutek nemoči, vendar se ni predal. Odločil se je, da bo na bolezen pogledal še z drugega zornega kota. Pregledal, analiziral in zbral je vse najbolj sodobne dostopne medicinske študije in ugotovil, da si človek vendarle lahko pomaga tudi sam.

Dr. David Servan-Schreiber je tako eden redkih zdravnikov, ki je priznal, da poleg konvencionalnih metod zdravljenja, kot so kirurški posegi, kemoterapija, obsevanje, imunoterapija in kmalu tudi molekularna genetika, lahko izkoristimo tudi naravno sposobnost našega telesa, da se brani pred rakavimi tumorji.

"Vsi nosimo v telesu rakave celice, vendar vsi ne bomo zboleli za rakom," je za hrvaški Globus dejal Servan - Schreiber, mednarodno priznan nevroznanstvenik, psihiater in eden od ustanoviteljev organizacije Zdravniki brez meja, ki je izdal svetovno knjižno uspešnico v izvirnem naslovu Anticancer. A new way of life, ki je pred dnevi v založbi Planetopija izšla tudi na Hrvaškem.

Knjiga, v kateri je združil vse dostopne medicinske informacije in ugotovitve o tem, kako s pravim načinom življenja premagati raka, je osnovana na ideji, da lahko sami zgradimo tisto, čemur sam pravi protikancerogena biologija. V vsakem telesu se skrivajo okvarjene celice, vendar se le pri nekaterih razvijejo v tumorje, pri drugih pa začne delovati obrambni mehanizem, ki nas zaščiti. Zato je potrebno okrepiti imunski sestav, da bi se lahko uprli raku, ublažili procese in s tem rast velikih tumorjev. Cilj knjige je, kako to doseči.

Stran z belo moko in sladkorjem

Najbolj pomembno je, pravi Schreiber, spremeniti način prehranjevanja, tako da izločimo vse tisto, kar raka spodbuja, predvsem sladkor, belo moko in živalsko mast. Uživati je potrebno čim več hrane, ki vsebuje fitokemijske komponente, ki raka preprečujejo. Hkrati moramo odpravljati tudi psihične rane in težave, stimulirati imunološki sistem in vzpostaviti, kolikor je to mogoče, ravnotežje z okolico.

Dr. David Servan-Schreiber je od drugega do devetega leta živel v družinski hiši v Normandiji. Okolico so obkrožali nasadi koruznih polj, ki so jih škropili z atrazinom. "Vse življenje, dokler nisem izvedel, da imam raka, sem pil mleko, jedel jajca, jogurt in meso živali, ki so se hranile s krmo, škropljeno s pesticidi. Jedel sem neolupljena jabolka, škropljena s pesticidi, pil vodo iz vodovoda, ki je prihajal iz kontaminiranih tal. Tudi moji sorodnici, ki sta bili z mano v Normandiji, sta zboleli za rakom na dojki. Nikoli ne bomo izvedeli, kakšno vlogo imajo v resnici atrazin in druge kemikalije na razvoj naših bolezni," je dejal. V svoji bitki za življenje in po dolgoletnem raziskovanju je prišel do zaključkov, kako lahko v svojem telesu "zgradimo" protikancerogeno področje brez posebnega napora.

Škodljivi pesticidi in mobiteli

V bitki za zaščito pred rakom dr. Schreiber poveže štiri komponente, ki so pomembne za zdravje. Prva je, da se varujemo vseh neravnotežij v našem okolju, od onesnaženja, ki je nastajalo od štiridesetih let prejšnjega stoletja in ki pospešuje razvoj raka. Znanstvenik tu govori o uporabi pesticidov in škodljivi uporabi mobitelov. Biološke mehanizme za razvoj raka pospešujejo tudi številne psihološke rane. Temelj bitke proti raku je v prehrani. Njegova priporočila, da se izogibajmo živalskemu mesu, ne temelji na sočutju do živali, temveč na znanstvenih predpostavkah o sodobnem načinu proizvodnje in uživanja živalskih proizvodov. Znano je, da večina karcinomov nastane po izpostavljenosti toksinov iz okolja, tobak pa je krivec za trideset odstotkov primerov raka. Kaj pa drugi tumorji? Povezava med rakom in živalsko mastjo ni tako potrjena, kot je med tobakom in rakom. Vendar je jasno, pravi, da piščanci in živina, ki se je pasla in je niso vzgojili na farmah, ne predstavlja nevarnosti za naše telo. Medtem pa rafiniran sladkor, bela moka in olje (sojino, sončnično, koruzno…) podkrepijo nastanek raka, zato bi morali ta živila popolnoma izločiti iz prehrane. Na seznamu hrane, ki se ji je potrebno izogibati, zasledimo tudi žitne kosmiče, džeme in želeje, sladke napitke, alkohol (razen pri obrokih) in margarino, ki je bolj nevarna od masla. Vsa predelana živila, ki so prevzela tržišče, ker se ne kvarijo, vsebujejo olja omega 6. Priporoča, da meso zamenjamo z grahom, lečo ali tofujem.

Navaja živila, ki vsebujejo dragocene protikancerogene molekule in zaradi tega delujejo kot zdravila: zeleni čaj, soja, začimba kurkuma, posebne vrste gob, robidnice, maline, jagode, borovnice...

Povezanost uma in telesa obstaja

Spregovori tudi o tem, da stresne situacije sicer raka ne izzovejo, ustvarijo pa pogoje, da se ta hitreje razvije. Občutki nemoči, osamljenosti in samote prav tako spodbujajo nastanek raka. Povezanost uma in telesa obstaja, čeprav so še pred leti znanstveniki to zanikali. Sam je na ulicah Dharamsale, središča dalajlamine vlade v izgnanstvu v Indiji, prvič resno sprejel obstoj starodavne medicine. Tedaj je prišel do zaključka, da je za akutne bolezni, kot je vnetje pljuč, boljša hitra in učinkovita zahodna medicina, medtem ko so za kronične bolezni, kot je rak, priporočljive tibetanske metode, ki sicer potrebujejo dalj časa, da začnejo delovati, vendar temeljito očistijo "teren". Psihološki mir namesto kaosa se doseže z ravnotežjem duha in telesa, ki ga lahko dosežemo z jogo, meditacijo, tai čijem in podobnimi vajami. Servan prinaša tudi zanimive podatke o tem, kako dobre učinke na telo ima gibanje, četudi zgolj pešačimo od doma do službe. Občudovanja vreden je primer 39-letnega maratonca, ki je zbolel za rakom na pljučih. Odstranili so mu desno pljučno krilo in zdravniki so mu dali dve leti življenja. Po težki kemoterapiji je zmogel toliko moči, da je ponovno začel teči in živel še sedem let po operaciji.

Farmacevti ne bodo raziskovali brokolija

O farmacevtski industriji pravi: "Proces razvoja zdravil proti raku do faze ustreznega eksperimentiranja na ljudeh stane od petsto milijonov do milijarde dolarjev. Takšen strošek se povrne, če vemo, da razmeroma majhno zdravilo podjetju, ki ga je patentiralo, prinese na leto milijon dolarjev. Po drugi strani ni vredno vlagati takšne količine denarja v dokazovanje učinkovitosti, denimo, brokolija, malin ali zelenega čaja, ker se jih ne da patentirati in to nikoli ne bi pokrilo vložka raziskav."

Eden od nasvetov, ki jih Schreiber predlaga v svoji knjigi, je tako imenovani standardni obrok, ki ga priporoča zjutraj in zvečer - vse življenje. Sestavljajo ga zelenjava, olivno olje, česen in začimbe, morda malo mesa ali jajca, vendar le malo, za boljši tek. Eden od njegovih nasvetov je tudi, naj raje kot parfum uporabimo toaletno vodico, saj ta vsebuje manj potencialno nevarnih ftalatov, za katere sumijo, da pospešujejo razvoj kancerogenih celic. (mč)

(V tej številki posebna priloga Nedeljskega dnevnika, namenjena zdravju)