S sedežem v Ljubljani je že dobila licenco Kolesarske zveze Slovenije, ki jo je potrdila tudi Mednarodna kolesarska zveza UCI. Poskušala pa bosta pridobiti tudi državljanstvo. V igri je lov na olimpijsko kolajno v Londonu.

Brata Fumić sta že desetletje v svetovnem vrhu. Mlajši 26-letni Manuel, sicer nekdanji svetovni prvak do 23 let, je bil na olimpijskih igrah v Pekingu v krosu enajsti. Starejši Lado, sedemkratni nemški prvak v krosu, je Peking izgubil zaradi zakulisnih iger, saj je bil v sporu z nemško kolesarsko zvezo. To pa je tudi razlog za njun odhod iz Nemčije. Brata Fumić sta zgodba o uspehu. Njun oče Marko, ki se je kot vajenec učil v Sloveniji, v Vevčah in na Jesenicah, je v Nemčiji talentirana sinova popeljal na svetovni vrh, za katera še skrbi kot menedžer. Poleg športnega dela sta fanta uspešna tudi v poslu pri oblikovanju, konstruiranju kolesarskih delov in marketingu. Burila sta duhove z nasprotovanjem sistemu ADAMS (administration management system), s katerim svetovna protidopinška organizacija WADA s pomočjo nacionalne dopinške agencije izvaja antidopinški program. V bistvu gre za sistem "kje si", ki ga morajo vrhunski športniki vestno javljati do ure in kraja natančno. Bratoma je prekipelo, ko sta morala ob številnih kontrolah (v dveh letih čez sto) po nalogu zveze začeti objavljati tudi točen dnevnik treninga. Avtomobil antidopinških komisarjev nacionalne nemške antidopinške agencije NADA je nekaj časa noč in dan stal pred njuno hišo. Ker naj bi malomarno izpolnila formular "kje si", ju je lani nemška zveza za tri mesece suspendirala, a sta s pomočjo pravnikov dokazala, da se je zveza zmotila in suspenz je morala prekiniti.

"Imeli smo preko 100 kontrol. Rekord je osem v desetih dneh na treningu v Španiji, ne da bi imela kdajkoli kakšen pozitiven test. Zveza pa naju je kljub temu očrnila in oškodovala, čeprav smo argumentirano in po pravici kritizirali njihovo delo," je razloge navajal Lado Fumić. Brata sta protestirala, da se kršijo osnovne človekove pravice, druga stran pa seveda trdi, da brez stroge kontrole ni uspeha proti dopingu.

Pred mesecem dni je bil senzacionalno že najavljen njun odhod na Hrvaško, v očetovo domovino. Tudi simboli s šahovnico so bili že zraven. A se je zapletlo tudi tam. Pogoji za registracijo kluba in pridobitev hrvaške licence ter hladen sprejem vključno s spori v hrvaški kolesarski zvezi so brata Fumić odvrnila od selitve iz Kirchheima čez Kolpo. Poleg tega bi morala na Hrvaškem imeti tudi stalno bivališče. Srečko Komac, ki je že dlje časa v dobrih odnosih z njima, ju je prepričal, da lahko prideta tudi v Slovenijo in tako nadaljujejo sodelovanje. Že lani je ekipa Uni team, katere član je tudi državni prvak v krosu Matej Lovše, dobila njihovo opremo in nastopala z imenom FBI - Uni team. Ker je Slovenija članica Evropske unije, je bil postopek registracije opazno lažji in hitrejši, z začasnim bivališčem vred, formalno pa je registracijo potrdila tudi UCI.

Svoj prihod v Slovenijo sta brata, predvsem Lado, napovedala tudi poslovno. Pa ne samo s tem, da bosta morda brezposelnemu cestnemu kolesarju Mateju Mugerliju omogočila nadaljevanje kariere v gorskem kolesarstvu - krosu. S svojim birojem Lado Fumić sodeluje z več kolesarskimi znamkami. Za eno od nemških klinik je lani daroval 40.000 evrov, vozi se v porscheju. Če bodo slovenski olimpijci po letu 2012 oblečeni v Adidasovo opremo, bodo imeli prste vmes tudi pri FBI. Team menedžer oče Marko je v nemških medijih že povedal, da so bili v Sloveniji lepo sprejeti. In Ljubljana je na poti na prelepo hrvaško obalo.