Petra Majdič je bila z Ivanom Hudačem včeraj že na Rogli. Začenja se zaključni boj za kristalni globus, kjer pred nadaljevanjem v soboto in nedeljo v Lahtiju Petra zaostaja 26 točk za najuspešnejšo udeleženko svetovnega pokala Aino Kaiso Saarinen. Zdravstvene težave, zaradi česar je Liberec izpadel zares "češko", se še vlečejo. "Mislila sem, da bo hitreje minilo, toda nisem še prava. Če bi šlo za psihične težave pred veliko tekmo, bi bilo že zdavnaj mimo, tako pa je očitno šlo za virus, saj mi veliko znancev toži o podobnih simptomih," pravi Petra. "Kakšen zadnji trening je izpadel dobro, drugi slabše. Sedaj bi na Rogli rabili potrditev, da je Petra nazaj," je dodal Ivan Hudač. Medtem ko sta serviserja Marcolini in Plahutnik na Finsko odpotovala iz Libereca, Hudač in serviser Lichon gresta v sredo, tekačice Petra, Vesna Fabjan in Katja Višnar, ki te dni nastopata na mednarodnih carinskih igrah na Pokljuki, pa z letalom v četrtek.

Vroč spor, ki naj bi se zgodil v Liberecu, je povzročil nekaj dima. Govorilo se je, da je Petra zagrozila celo z bojkotom Skandinavije. Kup neobičajnih situacij (bolezen, zmeda z zamujenim štartom,...) je povečal napetost v ekipi, a naj bi kratek stik zgladili. "Malo povišani toni so bili, a smo se pogovorili," pravi vodja reprezentance Marko Gracer. Na Češkem je prevzel odgovornost za zamudo štarta Fabjanove in Višnarjeve, o ponujenem odstopu pa bo danes sklepal odbor za smučarske teke. "Moja funkcija je taka, da sem po nerodnosti to moral storiti. To se na SP ne sme zgoditi. No, take stvari so dobre, da se pomete pred lastnim pragom," Gracer drži besedo o ponujenem odstopu. Kranjskogorec, tudi nekdanji reprezentančni trener, ve, da jih je malo, ki bi ga zaradi narave dela lahko zamenjali.

Odbor za teke (Uroš Ponikvar, Robert Kerštajn, Marko Luštrek, Primož Ulaga, Aleš Hus, Mitja Praznik, Janez Pustovrh in Jože Klemenčič), ki mu glede strokovnosti in izkušenj ne gre prav nič očitati in se ne bo obračal po vetru interesnih sfer, bo Gracerju zagotovo zastavil par vprašanj. Gracer je namreč po funkciji tudi nadrejeni (tujim) trenerjem in mora pač ukrepati, če pride do napetosti med trenerskimi skupinami. Drži pa, da se Petra Majdič s svojim potencialom ne bo in ne sme podrejati drugim, če želi imeti optimalne pogoje. Člani odbora bodo Gracerju zagotovo zastavili vprašanje, ali to vizijo dobro razume, sicer je najbolje, da se reorganizirajo in za pravo smer skrbi kar Ivan Hudač. Kar kljub motečim faktorjem sedaj že dela.