Avstrijci so premočno vodili od prvega skoka naprej. V pohodu na tretji zaporedni naslov na veliki napravi so tekmecem prepustili le drobtinice, preostali kolajni pa sta končali v istih rokah kot pred dvema letoma v Saporu. Srebro so po napovedih osvojili pogumni Norvežani, bron pa senzacionalno Japonci z veteransko zasedbo - skupna starost neustrašnega moštva kamikaz je kar 116 let (Okabe 38, Kasai 36, Ito 23, Točimoto 19), kar pomeni povprečno starost 29 let. "Vidimo se v Vancouvru, kamor gremo po zlato kolajno s takšnim moštvenim duhom, da boste trepetali pred nami," je ob koncu druženja z novinarji v tekoči angleščini hudomušno izstrelil simpatični Japonec Noriaki Kasai, ki je pometal s tekmeci že takrat, ko se je Avstrijec Gregor Schlierenzauer, trenutno največji zvezdnik, še igral v peskovniku, saj je bil Kasai svetovni prvak v poletih v Harrachovu že pred 17 leti. "Smolo z vremenom s tekme posameznikov smo obračunali z obrestmi," je pribil Gregor Schlierenzauer, prvak z moštvom, podprvak na srednji in četrti na veliki skakalnici, medtem ko je Loitzl z vrčkom piva v roki proslavljal še drugi naslov svetovnega prvaka po zmagi na srednji skakalnici.

V šoku so bili Finci na šestem mestu po zaslugi Harija Ollija, ki se je po izgubi kolajne na srednji skakalnici povsem sesul in pred novinarji zavil v molk. Povsem potolčeni so bili Nemci, saj se po srebrni kolajni Martina Schmitta večer prej na veliki skakalnici v družbi z Rusi sploh niso uvrstili v finale.

Prav spodrsljaja najboljših mož, Nemca Schmitta (122,5) in Rusa Vasiljeva (112,5), sta Slovencem olajšala pot v finale, saj je Kranjec (123) gladko dobil troboj v zadnji predaji in ob asistenci Damjana moštvo popeljal do sedmega mesta. "Nismo daleč od najboljših. Svetovno prvenstvo je zame svetla točka pred finišem sezone," je bil zadovoljen Robert Kranjec, medtem ko je najboljši slovenski mož sobotnega večera Jernej Damjan dodal: "Škoda, da je prvenstva konec. Občutki se vračajo. Nisem vesel daljav, ampak bolj tega, da vem, kaj delam." Robi Hrgota ni bil zadovoljen z nastopom, a meni, da so postavljeni temelji za konec sezone, predvsem pa olimpijsko 2010. "Zame osebno je bil dan neuspešen, vendar je že zgodovina in z novimi izkušnjami gremo naprej," je modroval Mitja Mežnar.