Ob odsotnosti Bodeja Millerja je ameriško čast v moški konkurenci v letošnji sezoni ubranil 28-letni smučar iz Park Cityja, ki je vknjižil že drugo zaporedno veleslalomsko zmago v Kranjski Gori ter se po številu zmag na podkorenski strmini izenačil z Millerjem, ki je na tem smučišču zmagal v letih 2003 in 2004.

Najboljši veleslalomist lanske sezone Ligety ima v svetovnem pokalu že štiri zmage, vse v veleslalomih. V tej zimi do Kranjske Gore na najvišji stopnički še ni stal, dvakrat pa je bil na odru za zmagovalce - na veleslalomu v Beaver Creeku je bil drugi, v Söldnu pa tretji. Miller seveda v zmagah v svetovnem pokalu prekaša Ligetyja, saj jih je nabral 31. Skrivnost Ligetyjevega uspeha je tudi v smučeh, ki mu jih servisira Slovenec Aleš Kalamar.

Po poškodbi in bolečinah v hrbtu, zaradi katerih je predčasno končal nastope na svetovnem prvenstvu v francoskem Val d'Iseru, je hrvaški prvak Ivica Kostelić za las ujel, vidno nezadovoljen, s 30. časom današnji finale, nato pa je v drugi vožnji tekmo končal kot 20. S to uvrstitvijo in skupno 813 v tej zimi osvojenimi točkami je Kostelić, ki sta ga v Kranjski Gori spremljala sestra Janica in oče Ante, še ohranil manjšo prednost vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala pred drugim, avstrijskim smučarjem Benjaminom Raichom (785 točk) in Francozom Jean Baptistom Grangeom (775). Čeprav s četrtim časom po prvi vožnji, je bil Raich na veleslalomu nazadnje 15., Grange pa je končal tekmo na zadnjem, 27. mestu. Z odlično sobotno veleslalomsko predstavo in drugim mestom se je na prvo mesto v skupnem veleslalomskem seštevku pognal Švicar Cuche.

Slovenci niso izkoristili prednosti domačega terena

Šesterica slovenskih tekmovalcev tudi tokrat ni izkoristila prednosti domačega terena, odlično pripravljene proge, ki je kljub toplemu vremenu zdržala celo tekmo, in navijanja zmage željnih domačih navijačev in športnih navdušencev, ki so v lepem in sončnem vremenu napolnili tribune v ciljni areni. Z dolgimi nosovi in razočarani so Slovenci končali boj za uvrstitve že v prvi vožnji.

Papirnati favorit Aleš Gorza, ki je blestel v lanski sezoni, v letošnji pa po poškodbi kolena ni ujel prave forme, je tekmo končal na 32. mestu, finale pa je zgrešil za pet stotink sekunde. Bernard Vajdič je odstopil v prvi vožnji, za ostale štiri mlajše tekmovalce pa so bila pričakovanja skromnejša in jim kranjskogorska tekma predstavlja sijajno izhodišče za nastope na velikih tekmah. Miha Kürner je zasedel 44. mesto, Matic Skube 48., Janez Jazbec 53., Anže Mravlja pa 55.

Najboljši slovenski alpski smučar to zimo Vajdič, ki je slovenski adut za nedeljski slalom, je v prvi vožnji odstopil z grdim padcem. "Od vrha proge sem čutil, da lahko napadam in da je mogoče smučati res tekmovalno, s hitro linijo. Do samega padca sem naredil vse in sem smučal na mejah svojih zmožnosti. Bil sem presenečen nad dolgim skokom in sem se nato lovil. Upam, da bolečine zaradi padca ne bodo prehude, da bi ovirale moj nedeljski nastop v moji paradni disciplini. V nedeljo bom skušal voziti, kar se da hitro," je dejal.

Z nastopi nezadovoljna tudi Gorza in Planinšek

Gorza z izkupičkom ni zadovoljen, a obenem doda, da je bil njegov nastop v skladu s trenutnimi zmožnostmi, poleg tega pa ga daje tudi samozavest, saj je priznal, da ga je bilo na startu strah.

Urban Planinšek, vodja slovenske moške ekipe razočaranja ni mogel skriti: "S tem, da se nobeden od šestih tekmovalcev ni uvrstil v finalno vožnjo, ne moremo biti zadovoljni. V tem trenutku o spremembah v trenerski sestavi ali drugem nismo razmišljali. Da rezultati v veleslalomu niso takšni, kot bi si želeli, je morda razlog tudi v tem, da smo se bolj posvetili drugim stvarem. Današnji veleslalom je zanesljivo neuspeh, ne strinjam pa se z ocenami, da smo se 'blamirali'."

Nagradni sklad letošnjega tekmovanja Pokal Vitranc je za vsako tekmo posebej po 71.000 evrov, Ligety bo v žep pospravil 25.000 evrov, Cuche bo bogatejši za 15.000 evrov, Blardone pa za 7500 evrov.