Američanka Lindsey Vonn, vodilna v svetovnem pokalu, je že ubranila mali kristalni globus za skupno zmago v smukih, čeprav je bila tokrat šele 12.

"Zelo bi mi bilo všeč, če bi bila tekma na tem prizorišču vsak dan. Proga je tehnično zelo zahtevna, ena najtežjih v pokalu, in mi zelo ustreza. Imela sem dobro pripravljene smuči in končno sem ponovno stopila na zmagovalne stopničke v smuku," je po drugem izidu kariere v tej disciplini povedala Mazejeva.

"Tina se je spremenila v vsestransko tekmovalko. Na tehnično izjemno zahtevni progi je iz veleslalomskega in superveleslalomskega znanja črpala za uspeh na današnjem smuku. Toda tudi v drsenju je ogromno napredovala. Sedaj je kar težko povedati, v kateri prvini je boljša. Tokratni dosežek je vrhunec njene smukaške sezone," je pojasnil Dušan Černigoj, slovenski trener za hitre discipline.

Mazejeva se je v šestih dnevih dvakrat prebila med prvo trojico ter je dosegla petnajste stopničke v pokalu v karieri. Na Sv. Višarjah pri Trbižu v Italiji je 22. februarja zasedla tretje mesto na superveleslalomu, v petek pa je bila v Banskem že šesta na smuku. Letos je bila boljša le na Zlati lisici na Pohorju, kjer je 10. januarja slavila svojo sedmo zmago v pokalu in se s tem izenačila na večni slovenski lestvici z legendarno Matejo Svet. Obenem je po smukaški zmagi v St. Moritzu v prejšnji sezoni dosegla drugo uvrstitev med prvo trojico ter šesto med deseterico v tej disciplini.

Tekmovalka pred Mazejevo hudo padla

Na startu proge Banderiza se je pognala zelo odločno in borbeno. Ni je zmotil niti hud padec Kanadčanke Kelly Vanderbeek tik pred njo; Kanadčanka je s številko 13 izgubila oblast nad smučmi, katerih konici sta se prekrižali in sledil je padec. Smučarka se je ustavila šele v zaščitni mreži, na srečo brez posledic, Mazejevo pa je čakal desetminutni premor. Korošica je bila na vseh merjenjih vmesnega časa hitrejša od dotlej vodilne Suterjeve, presenetljive zmagovalke petkovega smuka. Na cilju jo je ugnala za 13 stotink.

Črnjanko je premagala le Fischbacherjeva, najhitrejša na obeh treningih in drugouvrščena na petkovem smuku. Švedinja Anja Pärson je nato odstopila, Avstrijka Renate Götschl je bila po dobrem zgornjem delu v spodnjem prepočasna, da bi lahko računala na svojo petindvajseto smukaško zmago. Podobno je nastopila tudi Vonnova, ki je po najboljšem prvem in drugem vmesnem času v spodnjem delu izgubila toliko časa, da se ni uvrstila niti med deseterico in je delila 12. mesto. Američanka se prvič po sedmih tekmah ni uvrstila med prvo trojico, na smuku pa je bila najslabša po januarju 2006. Triindvajsetletna Fischbacherjeva je s svojo drugo zmago v pokalu, prvo v smuku, po skoraj dveh letih avstrijski ženski reprezentanci zagotovila prvo smukaško zmago.

Vonnova v skupnem seštevku pokala s 1.456 točkami krepko vodi pred Nemko Mario Riesch (1.120) in Pärsonovo (960). Mazejeva je skupno sedma (602), v smuku pa se je povzpela na četrto mesto (240). Za drugouvrščeno Dominique Gisin iz Švice (291) zaostaja za 51 točk, za Fischbacherjevo na tretjem mestu (281) pa za 41. Srebro in bron v tej disciplini bodo razdelili po zadnji tekmi sezone 11. marca na finalu pokala v Aareju.

V nedeljo bo v Banskem na sporedu še superveleslalom, na katerem si Mazejeva želi nadaljevati niz vrhunskih predstav.