Zaradi vedno slabših vremenskih razmer s sneženjem so tekmovanje prekinili in obveljali so izidi po prvi seriji. To se je znova zgodilo točno po 20 letih, potem ko so leta 1989 na svetovnem prvenstvu v Lahtiju kolajne na srednji skakalnici podelili le po enem skoku.

Potem ko so z nekaj prekinitvami v slabi uri vendarle izpeljali prvo serijo, so se vremenske razmere iz minute v minuto slabšale. Zaradi vse močnejšega sneženja so bili zaradi nižjih hitrosti tudi skoki vse krajši. Finalno serijo so prekinili sedem tekmovalcev pred koncem, ko je Švicar Simon Ammann, branilec naslova iz Sapora, skočil 110 metrov. Edini slovenski finalist Robert Kranjec je bil tedaj z lepim skokom 122 metrov tretji in bi bil uvrščen najmanj na deseto mesto, če bi tekmo izpeljali do konca. Ponovitev finalne serije se je spremenila v mučenje tekmovalcev, saj nespretni prireditelji niso več uspeli sproti vsaj za silo očistiti smučine. Ko je Kranjec, 15. po prvi seriji, pristal pri 105 metrih, so tekmovanje prekinili, izide razveljavili in obveljali so dosežki iz prvega polčasa.

29-letni Andreas Küttel, ki v letošnji sezoni ni blestel, je poskrbel, da Švica ostaja vladar velike skakalnice: "Ne morem reči, da sem presenečen. Počutil sem se močnega, saj je to moja paradna disciplina skokov. Razmere v prvi seriji so bile enakovredne, zato je vrstni red pravičen, jaz pa srečen." Martinu Schmittu je pri 30 letih uspela velika vrnitev na zmagovalni oder, kjer je na začetku tretjega tisočletja že kraljeval ter poskrbel za evforijo v Nemčiji. Norvežan Anders Jacobsen, nekdanji vodovodar, je z bronasto kolajno dosegel največji uspeh kariere, trener Mika Kojonkoski pa je znova pokazal, kako se kuje kolajne na velikih tekmovanjih, čeprav so ga nekateri med sezono znova hoteli zrušiti. Najbolj poparjeni so bili seveda Avstrijci brez kolajne, potem ko je imel Schlierenzauer s četrtega mesta odlično izhodišče za napad v finalu, zato so še dolgo v noč trdili, da bi morali izvesti dve seriji.

Kranjec se je pred tekmo povzpel na tribuno, kjer je bilo 11.100 gledalcev, da se je srečal s svojimi kranjskimi rojaki, ki so nato zelo glasno navijali zanj. "Dva lepa skoka in solidna uvrstitev. Prekinitev tekme je bila edina logična poteza, saj so bili Čehi prav smešni, kako nespretno so se lotevali čiščenja smučine. Na vrhu je bila prava zmeda, ko so me pošiljali na rampo in nazaj. Očitno sem moral pasti na glavo, da se mi je končno odprlo. Ne razmišljam o mestih, metrih in točkah, ampak le uživam v skokih, zato me tudi težki pogoji niso vrgli iz tira," je pripovedoval Robert Kranjec, ki se veseli današnje moštvene tekme ob 16. uri. Upa, da skromni nastopi ostalih treh soborcev brez finala (Mežnar, Hrgota, Damjan) ne bodo vplivali na njihovo formo, ampak bodo združili moči za napad na šesto mesto.

"Več ni bilo možno narediti v ekstremno težkih razmerah. Skok sploh ni bil tako slab kot kažejo metri," je na hitro zdrdral Jernej Damjan po 37. mestu. Mitja Mežnar (47. mesto), ki je na svetovnem prvenstvu sicer napredoval iz skoka v skok, je po izpadu v prvi seriji profesionalno stopil pred slovenske poročevalce: "Narobe sem čaral. Sam sem kriv za napako. Potem ko sem bil minule dni tukaj v večini skokov za kanček prezgoden, sem tokrat čakal predolgo z odrivom in ga zamudil. Ni prijetno, da se takšni spodrsljaji pripetijo v najbolj pomembnem trenutku." "Nisem igral lota. Z mojim skokom ni bilo nič posebej narobe, težava je v vetru v hrbet," je povedal vidno šokirani Robert Hrgota, potem ko je nepričakovano izpadel že v kvalifikacijah, ko so vsi pričakovali, da bi bil lahko eno izmed prijetnih presenečenj tekme.

"Kranjec je izvedel dva odlična skoka. Uvrstitev Kranjca je zadovoljiva, škoda da prireditelji druge serije niso izpeljali do konca, saj bi z malo daljšo prekinitvijo prišli do boljših razmer za zadnjih deset, saj se je sneženje za nekaj minut umirilo. Tipična tekma, v kateri si za uspeh poleg dobrega skoka potreboval tudi kanček sreče. Mežnar je bil malce preveč nestrpen, skupaj z Damjanom sta nastopila v trenutkih, ko so bili pogoji težki in napake niso bile dovoljene," je bil sklepni komentar Matjaža Zupana, glavnega trenerja slovenske reprezentance.