Najboljši slovenski tekmovalec Mitja Oranič tukaj ni dosegel pričakovanih rezultatov, ker po mnenju trenerja Primoža Triplata od sebe zahteva preveč in je v tekmovalni areni nesproščen. Pred zadnjo tekmo je dobil nove smuči za tek, ker so bile dosedanje nekonkurenčne.

Ker je Petra Majdič na bolniški, bosta v ženskem maratonu na 30 kilometrov tekmovali 22-letna Barbara Jezeršek in 26-letna Maja Benedičič, ki se na tekmah svetovnega pokala še nikoli nista uvrstili med prvih 30, bili pa sta nekajkrat blizu prvim točkam v karieri. Jezerškova si je vstopnico za Liberec pritekla s šestim mestom na svetovnem prvenstvu do 23 let, Benedičičeva s četrtim na tekmi celinskega pokala.

Benedičičeva bi o svoji športni zgodbi lahko napisala knjigo, saj ima, podobno kot biatlonec Janez Marič in češki tekaški zvezdnik Lukas Bauer (skupni zmagovalec svetovnega pokala v lanski sezoni je prišel v Liberecu do srebrne kolajne na 15 kilometrov na deset let starih smučeh), za seboj težko poškodbo. Lani je utrpela poškodbo glave, potem ko se je vanjo na Pokljuki zaletel eden izmed obiskovalcev. Od jeseni naprej je trenirala z Norvežanom Halgeijem Lundemojem, nekdanjim serviserjem v slovenski reprezentanci, ki v letošnji sezoni vodi slovensko mladinsko vrsto. Slovenija ima na svetovnem prvenstvu pet tekačic, ki vadijo pod vodstvom treh tujih trenerjev. Slovak Ivan Hudač, ki je po funkciji glavni trener, skrbi za Majdičevo, Belorus Vladimir Korolkevič za Višnarjevo, Fabjanovo in Jezerškovo, Norvežan Lundemo pa Benedičičevo. Nekatere tekačice so skušali ukrasti biatlonci, a je Korolkevič, nekdanji glavni trener slovenske reprezentance v tem športu, prestop Jezerškovi odsvetoval, ker bi jo prevelika trema lahko povsem strla.

O odstopu koordinatorja Marka Gracerja bo odbor za teke razpravljal prihodnji teden, vendar ne more biti edini krivec za zamudo na štart šprinta štafet, saj imata tekmovalki glavnega trenerja, svojega trenerja, serviserja... Če bodo šefi sprejeli Gracerjev odstop, bodo težko našli boljšega šefa logistike, ki opravi ogromno težaškega dela v zakulisju (sestanki, iskanje namestitev, šofer kombijev, iskanje prog za trening...) in je pripravljen na poti preživeti vsaj sedem mesecev na leto. Mnogi nekdanji slovenski tekači še na tekmo ne pridejo.