Uspeh 24-letne Suterjeve, specialistke za superveleslalom, je bil pravo presenečenje, saj je Švicarka na prvih štirih smukih sezone zbrala vsega 34 točk, tokrat pa po izjemni predstavi zmagala s prednostjo debele sekunde pred Avstrijko Fischbacherjevo. Ta je kraljevala na treningu, kjer je dvakrat dosegla najhitrejši čas, in v avstrijskem taboru so že pričakovali prvo smukaško zmago v zadnjih dveh letih. Na koncu so se morali zadovoljiti z drugim mestom, saj je bila Suterjeva neulovljiva. "Vselej je fantastično, če zmagaš. Priznam, da sem bila pred dirko precej nervozna, nato pa je bilo zelo težko, saj je bila proga trda in nas je vse dobro pretresla, za nameček pa je bila na progi še slaba svetloba. Zakaj sem zmagala tako prepričljivo, ne vem. Predvidevam, da sem res vozila dobro, ustrezala pa mi je tudi ta, bolj zaprta postavitev," je po zmagi povedala Švicarka.

Sicer pa je nova proga za svetovni pokal v Bolgariji sprožila kar precej kritik, saj je po prepričanju smučarskih delavcev zelo, zelo težka. Za 30. mesto je zato zadostoval tudi zaostanek več kot pet sekund in pol. Številne tekmovalke so menile, da je bila postavitev proge "zelo posebna", saj je sam teren v Bolgariji po njihovem mnenju bolj primeren za slalom in veleslalom. Tudi Jan Tischhauser, ki je postavljal progo, je imel obilo dela, da je v srednjem delu dovolj na gosto postavil vratca in s tem preprečil prevelike hitrosti.

Tekmovalke so se za Suterjevo med drugim in desetim mestom razporedile v razmaku dobre sekunde. Med "zmagovalke" dirke v Bolgariji, kjer bosta v soboto in nedeljo na sporedu še en smuk in superveleslalom, pa nedvomno sodi tudi Američanka Vonnova. Ta si je s tretjim mestom v smukaškem seštevku svetovnega pokala privozila skupaj že 118 točk prednosti pred Švicarko Dominique Gisin in 160 pred Švedinjo Anjo Pärson. S solidno predstavo na sobotnem smuku si že lahko privozi mali smukaški kristalni globus. Vse bolj pa se ji nasmiha tudi veliki kristalni globus, saj je v skupnem seštevku svetovnega pokala povečala prednost pred Nemko Mario Riesch na 349 točk, do konca sezone pa je še devet dirk. Riescheva se na progi v Banskem ni najbolje znašla, saj je za zmagovalko zaostala več kot tri sekunde in pristala na 18. mestu.

Vonnova se je prebila na tretje mesto kljub hudemu padcu na treningu. "Seveda se mi je padec usedel v podzavest. Pred startom sem bila kar precej živčna, pa tudi hrbet me še nekoliko boli," je po nastopu povedala dvakratna svetovna prvakinja Vonnova, ki je prav tako pokritizirala progo: "To ni bil smuk. To je bil bolj superveleslalom. Konec koncev pa sem s tretjim mestom zelo zadovoljna. Jutri bom skušala biti še hitrejša."

Med Slovenkami je na dirki nastopila le srebrna veleslalomistka z nedavnega SP v francoskem Val d'Iseru Tina Maze, ostale slovenske reprezentantke pa se na tekmah nižjega ranga pripravljajo na nadaljevanje sezone. Korošica je prikazala še eno dobro predstavo, se prebila na šesto mesto, do tretjega in stopničk pa ji je zmanjkalo 23 stotink sekunde. V smukaški razvrstitvi svetovnega pokala je Črnjanka zdaj sedma, v skupnem seštevku pa osma.

"Tina danes po tekmi nikakor ni bila zadovoljna s svojim nastopom. Proga je res zelo težka, nemirna, zavoji so zelo zaprti in specifični, a je konec koncev enaka za vse. Prav zaradi težke proge Tina tukaj lahko poseže še višje, saj je tudi na treningih dokazala, da na tej zahtevni progi sodi med najboljše. Danes je imela malce nesreče z vidljivostjo, saj je imela precej slabše pogoje kot Suterjeva, a že jutri bomo skušali doseči še boljšo uvrstitev," pa je edini slovenski nastop ocenil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.