Začetek leta 2009 pa je samo prinesel nadaljevanje tistega, kar smo spremljali lani. Donosi v letošnjem letu so za obdobje dveh mesecev prava katastrofa za vsakega vlagatelja, saj so glavni lokalni borzni indeksi izdatno padli, svoje pa so praviloma dodale še lokalne valute, ki so pod pritiskom svetovne krize depreciirale v primerjavi z evrom. Nič kaj dosti bolje se niso odrezali niti razviti borzni trgi zahodne Evrope, kjer glavni indeksi po ravno tako neuspešnem letu 2008 vlagateljem niso prinesli razlogov za veselje. Do trenutka priprave prispevka je tako nemški DAX letos izgubil 17,4 odstotka svoje vrednosti, francoski CAC 14,6 odstotka, podobno slabo pa se je godilo tudi drugim trgom.

Po Bloombergovi lestvici donosov svetovnih indeksov v letošnjem letu je merjeno v evrih nesporni zmagovalec romunski BET, ki ima letos 38,5-odstotni padec, poljski WIG20 pa je drugi najslabši z 31,2-odstotno izgubo. Med desetimi največjimi poraženci s padci več kot 20 odstotkov najdemo še Katar, Češko, Ciper, Srbijo, Bolgarijo, Madžarsko, Ukrajino in Kenijo.

Ob takšnem tempu si praktično ne moremo zamisliti, kje bi lahko končali tečaji konec leta, zato je smiselno, da pogledamo tekoče razmere. Trenutne novice pričajo o tem, da se kriza stopnjuje, gospodarski ukrepi posameznih držav pa (za zdaj) niso imeli pravega učinka. Glede na objavljene podatke lahko ugotovimo, da realno gospodarstvo vedno bolj občuti negativne učinke, kar bi lahko dodatno negativno vplivalo na poslovanje podjetij. Za borzno dogajanje bo pomembno tudi, ali bodo borzni indeksi zadržali obstoječe ravni, saj bi s tem vsaj kratkoročno lahko pričakovali umiritev padcev tečajev. V nasprotnem primeru je pot k novim najnižjim vrednostim odprta.

Z močnimi padci tečajev delnic se je v zadnjih tednih precej okrepil tečaj zlata, ponovno pa je na vrhuncu evforije ob 1000 dolarjih za unčo začel izgubljati vrednost in včeraj dosegel okoli 940 dolarjev. Glede na negotove razmere se najpogosteje omenja kot zanesljiv ohranjevalec vrednosti, teorije o njegovi pravi ceni pa se zelo razlikujejo. Če v preteklosti ni veliko investitorjev verjelo v njegovo vrednost, je v zadnjem času vedno bolj popularen med vlagatelji, ki v njem iščejo predvsem varnost.