Organizatorji so neuspešno poskušali s prekinitvami počakati na ugodnejše razmere, da bi nalogo opravilo še preostalih deset kvalifikantov, medtem ko se je deset najboljših, ki so že uvrščeni na tekmo, v dolino odpeljalo s sedežnico takoj, ko je začelo briti okrog ušes. Medtem ko je včeraj pihal vzvratni veter, je za danes napovedan vzgonski, ki pa naj bi proti koncu tekme popuščal, kar odpira majhno možnost, da bi se v ospredje prebil tudi kakšen tekmovalec z začetka štartnega seznama, kjer je tudi večina Slovencev.

Z najdaljšim skokom dneva (133 metrov) je zablestel 20-letni Velenjčan Robert Hrgota, ki je bil na dosežek iz poskusne serije zelo ponosen, obenem pa žirijo prisilil, da je znižala zaletišče. "Najboljši skok moje kariere, zato ga moram arhivirati v računalniku in svojih možganih, da ga bom ob dobrih spominih ponovil čim večkrat. Upam, da prvič že na tekmi," je Hrgota komentiral mali polet, nato pa je v razveljavljeni seriji pristal pri 118,5 metra. "Forma raste, za rezultat ne trepetam, najpomembneje je, da v skokih neizmerno uživam, sem sproščen in vse počnem z lahkoto," je svoje počutje opisal Hrgota.

"Za uspeh potrebuješ tudi nekaj sreče. Na lotu še nisem zadel, zato na kolajno, ki na svetovnem prvenstvu edina nekaj velja, ne računam. Ostala mesta od četrtega do tridesetega so popolnoma enaka, gre le za to, da se ob višjih uvrstitvah malce boljše počutiš," je Robert Kranjec slikovito napovedal današnjo tekmo posameznikov na veliki skakalnici. Čeprav Kranjčev skok (118,5 metra) v odpovedani seriji ni bil med najdaljšimi, so mu navijači iz kranjskega kluba (danes pride tudi mama, medtem ko mora žena doma paziti na psa) zaploskali, saj ga je v težkih razmerah tehnično izpeljal zelo dobro. Med klepetom z novinarji je potožil, da se mu tekmovalna turneja že malce vleče, saj je na poti že tri tedne. Kot velik ljubitelj živali se je zanimal tudi za bele tigre, simbol Libereca in zaščitni znak tukajšnjega hokejskega moštva, katere si je del poročevalcev včeraj ogledal tudi v živalskem vrt.

Mitja Mežnar, ki bi z višino 190 centimetrov lahko igral tudi na mestu branilca v košarkarskem moštvu, je bil zadovoljen po dobrih poskusih (123 in 120 metrov). "To je tisto, kar si želim. Postavil sem trdne temelje, na katerih bomo gradil nastop na tekmi. Nerad napovedujem uvrstitve, želim si le, da ne bom znova za pol točke zgrešil finale, kot sem ga na srednji napravi. Z dvema dobrima skokoma je možno vse," je počasi govoril nasmejani svetlolasi Tržičan. Jernej Damjan je bil med najskromnejšimi že v poskusnem skoku (88 m), na tekmo pa bi se s skokom 108 metrov komaj zrinil kot predzadnji. "Niham. Enkrat imam skok za deseterico, že v naslednjem se komaj uvrstim med prvih petdeset. S tem se skušam čim manj obremenjevati, edina pot je trdo delo, pa bodo dolgi skoki v serijah znova prišli," je ostal zvest svojim modrostim Damjan.

Naslov svetovnega prvaka iz Sapora bo branil Švicar Simon Ammann, ki je v premoru med dvema tekmama skočil tudi na obisk v domovino. Pred dvema letoma je bil podprvak Finec Hari Olli, ki ga rado zanese na nešportna pota, a je tukaj v dobri formi. Norvežan Roar Ljoekelsoey ne more znova osvojiti bronaste kolajne, ker se na internih kvalifikacijah zaradi slabe forme ni uvrstil v ekipo.