"Nisem si mislila, da toliko ljudi spremlja biatlon in da opazijo moj uspeh. Prijeten občutek," je opisala. Prepričana je, da se bo življenje z novim televizorjem, mobilnim telefonom, ki bo delal tudi v Vancouvru, vstopnico za koncert Madonne, hitro vrnilo na stare tirnice. Upa, da ji na tekmo svetovnega pokala v Sibiriji ne bo treba samoplačniško. Tako je v Sloveniji.

Na Hrvaškem je okoli Jakova Faka mnogo večja evforija. Uvodni štirje stavki o Teji so iz besednjaka največjih njihovih športnih medijev, le da ima 21-letni biatlonec iz Mrkopalja pri Delnicah bron. Za sosede je narodni heroj. Fak ima sedaj le en majhen greh, da vedo, da ga vabijo v Slovenijo. Vsi mediji vestno poudarjajo besede novega idola "Lepe njihove", da tega uspeha ne bi bilo, če ne bi bilo slovenske reprezentance in trenerja Uroša Velepca. Da ga Slovenci (po bronu) želijo izpuliti, je bila bolj udarna novica od spora na nogometnem derbiju med Hajdukom in Dinamom.

"Te teme ne želim komentirati," je Jaka, kot ga kličejo slovenski kolegi, odvračal pozornost od delikatne teme. Pred to sezono naj bi sklenil dogovor s hrvaško biatlonsko zvezo, da se po olimpijskih igrah v Vancouvru sam odloči, za koga bo nastopal. Tu so videli priložnost v slovenski reprezentanci in mu omogočili, da je iz amaterja postal šampion, kot je sam dejal. Zaradi brona so njegove "delnice" na Hrvaškem poskočile v nebo. V tamkajšnjem olimpijskem komiteju (HOO) so že zatrdili, da bodo naredili vse, da ga zadržijo doma. Direktor slovenske reprezentance Borut Nunar je že pred dnevi dejal, da se bodo o prestopu pogovarjali po sezoni. Mogoče Nunar računa na to, da se bo evforija polegla. Nekdanji slovenski biatlonec Rolando Turšič je bil v nedeljo na največjem hrvaškem tekaškem maratonu v Mrkoplju in ni slišal niti besedice o slavnem domačinu: "Še od mojih nekdanjih biatlonskih znancev, tudi olimpijca Jakovaca ne. Sam pa sem pozabil, da bi jih 'podrezal', če bo naš."

Jakova Faka so naslednji dan pričakali z ognjemetom, veličastno, kot Teja Gregorin ne more niti sanjati. V soboto in nedeljo na (odprtem) državnem prvenstvu na Pokljuki pa bodo slovenski biatlonci morali znova paziti, da jih ne premaga, kot jih je že lani marca. Da je Jakov Fak, ki teče že od otroštva, tudi za Hrvate največja senzacija, povedo besede presenečenja Anteja Kostelića, ki je pred desetletjem ustvaril drug hrvaški smučarski čudež - Janico in Ivico. "Kolajna v biatlonu? Nemogoče. Imajo v Koreji pravo svetovno prvenstvo? Kako je mogoče, da nekdo osvoji kolajno v tako težkem športu, pa ga nihče ne pozna? Sedaj potrebujemo le še skakalca na smučeh," je bil iskriv Gips.