Vesna Fabjan in Katja Višnar sploh nista nastopili v šprinterskih štafetah, ker sta zamudili na štart. Trenerji na čelu z vodjo reprezentance Markom Gracerjem so očitno površno prebrali štartno listo.

"Ker smo bili uvrščeni v drugo polfinalno skupino, smo bili vsi prepričani, da gremo na štart, ko nastop opravi prva skupina. Nihče ni preveril, katera skupina tekmuje prva, ko pa smo odkrili napako, smo šele videli, da je imela druga določen začetek ob 11. uri, medtem ko je prva tekla ob 11.25. Za spodrsljaj ni opravičila," je veliko napako pojasnjeval vodja tekaške reprezentance Marko Gracer, potem ko je vodstvo tekmovanja zavrnilo prošnjo, da bi Slovenkama dovolili nastop v drugi skupini ter bi imeli še teoretično možnost za napredovanje po času. "Ob 11. uri smo bili vsi še na progi, meni pa je bilo takoj jasno, da smo naredili veliko neumnost, ko sem v prvem zavoju videl, da prihajajo tekmice iz naše skupine, Norvežanke in Kanadčanke," je dodal Gracer, prvi v vrsti spremljevalcev (trenerja Ivan Hudač in Volodja Korolkevič). Gracer se je za spodrsljaj opravičil tekmovalkama in serviserjem, nato obiskal direktorja Ulaga in ponudil odstop z mesta vodje reprezentance.

"O kaznih ali odstopih odloča lahko le odbor za teke, jaz pa za takšne odločitve nimam pristojnosti," je odgovoril Primož Ulaga na pripombo, če bo ta mesec zaradi kazni privarčeval nekaj sto evrov pri plačah trenerjev, in dodal: "Včasih zaradi avtomatizma misliš, da imaš vse pod kontrolo. Na tehničnih sejah so trenerji obveščeni o morebitnih spremembah. Ali bom moral zdaj kontrolirati še direktorje, vodje, trenerje?" Tudi pri slovenskih smučarjih skakalcih je bilo pred prvim treningom na veliki skakalnici nekaj težav z akreditacijo in štartnimi številkami, a so razpletle brez škandala, saj so Damjan, Kranjec in Hrgota izpustili le prvega od treh skokov.

Vidno razburjeni in poparjeni Višnarjeva ter Fabjanova nista skrivali razočaranja ob izgubi nastopa, v katerem sta potihem upali, da bi se ob sanjskem razpletu uvrstili v finale desetih najboljših. Serviserji so bili vidno razburjeni, ker je bilo njihovo delo od ranega jutra zaman. "Dogaja se nam toliko negativnih stvari, da moramo biti pozorni, da se nam kaj hujšega ne pripeti na cesti na poti domov," je umirjal razgreto ozračje Ivan Hudač, ki je zdravstveno oskrbo Petre Majdič zaupal prijatelju zdravniku iz Nemčije.

Stanje Majdičeve se izboljšuje (podobne težave z bruhanjem je imel tudi Marko Gracer, ostali pa nekaj želodčnih problemov), včeraj je počivala, danes pa naj bi znova poskusila trenirati. "Petra je z nastopi na svetovnem prvenstvu končala, vendar bo verjetno ostala v Liberecu in trenirala tukaj, ker so proge težke, ob sebi ima popoln servis smuči, pa še nekoliko ceneje je, kot če bi vadila v Sloveniji. Ker je Petra nastopila na treh tekmah, ima namreč plačano bivanje za vse dni prvenstva," je pojasnil Ivan Hudač in dodal, da bosta v soboto na 30 kilometrov nastopili Barbara Jezeršek in Maja Benedičič, ki se bo reprezentanci priključila danes.