Po besedah Pavlinič Krebsove podpis dogovora tudi pomeni, da so pripravljeni javni uslužbenci prispevati k vzdržanosti javnih financ v kriznih časih. Vlada je z dogovorom dosegla vzdržno politiko plač v javnem sektorju zaradi spremenjenih makroekonomskih razmer, je dejala ministrica.

Ob tem je poudarila, da se bo zaradi danes doseženega dogovora rast plač v letu 2009 iz predvidenih 9,9 odstotka znižala na 7,1 odstotka.

Križanič: Javni uslužbenci so se resnično izkazali

Javni uslužbenci so se "resnično izkazali", saj so omogočili, da država prilagajanje strukture njihovih plač izvede postopoma in ne vsega takrat, ko je kriza največja, je ob podpisu dogovora o plačah v javnem sektorju dejal minister za finance Franc Križanič. Ta meni, da bo po prestani gospodarski krizi slovensko gospodarstvo še bolj konkurenčno.

Slovenija je pokazala, da je socialno partnerstvo pri nas "inštitut, ki je zelo trpežen in ga lahko uporabljamo tudi v najtežjih časih", je prepričan Križanič.

Križanič pričakuje, da bomo po krizi še uspešnejši

V časih gospodarske krize je treba po njegovem mnenju "z modrim načrtovanjem uporabljati javna sredstva, tudi zadolževanje, ki ga lahko dosežemo na svetovnem kapitalskem trgu na način, da bo prišlo do gospodarskega obrata in da bomo izšli iz krize kot ena konkurenčnih družb".

Slovenija gre skozi krizo kot stabilna srednjeevropska država in "pričakujemo, da bomo na koncu postali eno od bolj konkurenčnih gospodarstev, še bolj uspešno, kot smo sedaj", je napovedal Križanič.

Štrukelj: Javni sektor je z dogovorom o svojih plačah pokazal solidarnost do zaposlenih v gospodarstvu

Sindikati javnega sektorja so se z odložitvijo že dogovorjenih obveznosti z vlado strinjali predvsem iz solidarnosti do zaposlenih v gospodarstvu, je danes ob podpisu dogovora o plačah v javnem sektorju dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Ob tem je pozval tudi menedžerje, naj se odrečejo visokim nagradam.