Tone Fornezzi

V vinu je resnica, trdi star pregovor mednarodnih razsežnosti, ki so ga menda iznašli že stari Rimljani. Kdo ga ne pozna - in vino veritas. Pa tudi tole naše vinsko odkritje je tako izjemno, da komajda diši še po resnici, dasiravno je vinsko. Resnica o vinu. Resnica o vinskem okolišu, za katerega ve le borna peščica. Ja, odkrili smo radovljiško-begunjski vinorodni okoliš.

Polna "flaša" izpod Alp

Še enkrat preberite: radovljiško-begunjski vinski okoliš!

Imamo trdne dokaze. Le kaj je v Sloveniji bolj trden dokaz kot - flaša. Ne prav velika, prav po gorenjsko tenka, a elegantna in ta prava. Flaša. Da se šika. Ni jih prav veliko, a je zategadelj še bolj dragocena.

Šparon - vrhunsko suho vino, jagodni izbor, 11,5 odstotka alkohola. Radovljiško-begunjski vinorodni okoliš. Serija 205. Belo vino - madžarska trta, 14. polnitev, lanski pridelek: 75 litrov. Ročno izdelane 2-decilitrske stekleničke, pečatene s čebeljim voskom, v elegantni, črni kartonasti embalaži.

Pravcata rariteta!

Skrivna lokacija

Ejga, je tako lepa, da jo je škoda odpreti. Tudi ime ekskluzivnega vina je zelo gorenjsko, šparovno. Šparon!

Prvo gorenjsko vinogradniško društvo so ustanovile štiri družine: Ažman, Globočnik, Klement in Smolej. Prvi (in bržčas tudi dosmrtni) predsednik je Ciril Globočnik, širši javnosti bolj poznan kot direktor plavalnih reprezentanc Slovenije.

Kje se razprostirajo vinogradi radovljiško-begunjskega vinorodnega okoliša je več ali manj poslovna skrivnost.

Ali imate brajde na balkonih? smo povprašali prvega predsednika, a kakšnih bolj konkretnih odgovorov nismo dobili.

"Imamo en vrt, pa eno njivo, na katerih smo posadili madžarsko trto."

Ali govorite madžarsko?

"Ne, nobeden. Saj trte nismo posadili zato, da bi se z njo pogovarjali. Strokovnjaki so nam svetovali, da je madžarska trta najbolj primerna za naš gorenjski vinorodni okoliš."

"To bo pa držalo!" sem pritrdil. "Poznam Madžara, ki se pozimi smuča brez srajce."

"Ja, tudi naša trta je precej trdovratna. Če ne bi bila trdovratna, pa ne bi uspevala na Gorenjskem. Tudi Gorenjci nasploh veljamo za bolj trdovratne ljudi. Če niso trdovratni, na Gorenjskem sploh ne uspevajo."

Kot smo še uspeli izvedeti, vse štiri gorenjske družine zelo marljivo skrbe za svoja vinogradniška območja v Radovljici in okolici Begunj, še letos pa nameravajo svoj vinorodni okoliš še nekoliko razširiti. Seveda bo novi vinorodni okoliš spremenil marsikatere ustaljene običaje. Svojega vinskega sejma v Radovljici ali v Begunjah sicer še ne bodo imeli, so se pa že pojavili predlogi za rahlo spremenjeno himno vinskih bratcev:

En starček je živel

v begunjskih gorah,

prav pridno je držal

kozarček v rokah.

Oče nebeški, glej,

še en kozarček zdej,

hvalo Gorenjcem

bom vekomaj pel.

Pa še to. Šparon je treba piti po požirkih. Prav vsak požirek je dragocen, saj je zrasel na Gorenjskem!