Predvsem za Majdičevo, ki je v svoji paradni disciplini to sezono v svetovnem pokalu kraljevala - nanizala je kar pet zmag, njena najslabša uvrstitev sezone pa je bila sedmo mesto - in je na Češkem branila tudi srebro s SP 2007 v Saporu, je končno 13. mesto gotovo veliko razočaranje, več pa so v slovenskem taboru pričakovali tudi od Fabjanove, ki je prav tako obstala v četrtfinalu in zasedla 17. mesto. Višnarjeva je bila 27.

Potem ko je Majdičeva na 10-kilometrski tekmi, na kateri je gotovo sodila v širši krog favoritinj za zmago, doživela razočaranje, in je nato bolje nastopila v dvojnem zasledovanju, kjer je zasedla deveto mesto, je danes kot prva favoritka za zmago povsem odpovedala. Razlog tiči v dejstvu, da je slovenska šampionka v ponedeljek nepričakovano zbolela, bolezen pa ji je očitno pobrala preveč moči, da bi v svoji paradni disciplini lovila zlato kolajno.

Sanje o dobri uvrstitvi je odnesla bolezen

"Že včeraj sem imela zdravstvene težave, ne vem, ali je šlo za kakšno virozo ali trebušno gripo, saj sem ves popoldan preležala v postelji in bruhala. Na letošnjem svetovnem prvenstvu mi očitno ne gre prav nič od rok in v normalnih okoliščinah s takim počutjem sploh ne bi šla na start," je povedala slovenska šampionka, ki je v svoji četrtfinalni skupini nastop začela zelo odločno, dolgo časa vodila oziroma tekla na drugem mestu za Italijanko Arianno Follis, nato pa jo je v ciljni ravnini prehitela še švedska tekačica Anna Olsson in sanj o boju za kolajne je bilo konec.

"Enostavno nisem zmogla kontrolirati tekme, nisem bila tako suverena kot ponavadi. Bolezen mi je očitno pobrala preveč moči. Žal sem v četrtfinalu nastopala ravno v 'ubijalski' skupini, sicer sem večji del vodila, a nato prednosti nisem zmogla zadržati," je po nastopu v pogovoru za Radio Slovenija povedala izčrpana Majdičeva in dodala: "To svetovno prvenstvo je zame prava katastrofa! Očitno nam ni bilo namenjeno, kaj naj drugega rečem. Zame je zdaj prvenstvo že končano." Majdičeva bo bržčas že v sredo odpotovala domov.

Svetovna prvakinja je postala Italijanka Follisova

V finalu je najbolje nastopila Italijanka Follisova in osvojila naslov sprinterske svetovne prvakinje z 0,6 sekunde prednosti pred Američanko Kikkan Randall in Finko Pirjo Muranen (+ 0,7). Danes na startu ni bilo vodilne v svetovnem pokalu Finke Aino-Kaise Saarinen, njene rojakinje in svetovne prvakinje v tej disciplini izpred dveh let Virpi Kuitunen, prav tako ni startala Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki je v Liberecu zmagala v dvojnem zasledovanju, na 10 km pa je osvojila bron, manjkala pa je tudi šesta v svetovnem pokalu, Italijanka Marianna Longa.

Na sredini tekmi dvojic bosta slovenske barve zastopali Fabjanova in Višnarjeva.