"Na aktivno igranje košarke imam res lepe spomine. Vselej sem užival, pri tem pa sem se trudil, da sem igral košarko na visoki kakovostni ravni. Morda bi lahko dosegel še kak odmevnejši uspeh več od tistega, kar sem, a se nad uspešnostjo igralske kariere res ne morem pritoževati. Zdaj sem v drugačni vlogi in trudim se biti kar najboljši trener."

Kako velik je preskok od uspešnega aktivnega igranja košarke do trenerske vloge? Številni veliki košarkarji se v njej ne znajdejo...

Nekatere plati trenerskega dela tudi meni niso najbolj všeč, v splošnem pa v trenerskem delu zelo uživam. Nanj sem se v glavi začel pripravljati že v zrelih letih svoje igralske kariere, ko sem na igrišču že razmišljal kot trener. Igralske izkušnje, igral sem skoraj do starosti 38 let in zadnji dve leti sem bil v Dinamu trener in igralec, mi zdaj še kako pomagajo. Biti trener v vrhunskem profesionalnem klubu res ni enostavno. Izkušnje, ki si jih nabiram kot pomočnik, mi bodo zelo pomagale, ko bo nastopil "moj čas".

Kako se znajdete v precej mednarodno pisani trenerski ekipi?

V zadnjih letih je v velikih klubih že kar običajno, da so trenerski timi nacionalno precej mešani. Poglejte Olympiacos, Panathinaikos ali CSKA, vsi evropski košarkarski velikani so se odločili za tak pristop. Ko sem še aktivno igral, kaj takega ni bilo mogoče zaradi omejitev in sta lahko v ekipi igrala samo po dva tujca. Po Bosmanovem primeru so se stvari korenito spremenile. Trg je odprt in kar navadil sem se delati na tak način. Čeprav je košarka globalni jezik, prihaja do razlik v pristopih k igri. To je dobro za košarko in danes je precej običajno delati v timu različno mislečih ljudi, kjer moramo dnevno usklajevati poglede na razvoj igre.

Moskovski Dinamo se lahko pohvali z izjemnimi uspehi v preteklih letih. Kateri so glavni cilji letošnje sezone?

V nekaj zadnjih sezonah smo si vselej prizadevali, da bi osvojili državno prvenstvo, a nam to ni uspevalo. Tudi letos so pričakovanja zelo velika. Pred začetkom sezone smo v klub pripeljali številne odlične igralce in uveljavljenega glavnega trenerja, kar že samo po sebi govori o ambicijah. V zadnjih mesecih imamo nekaj težav zaradi posledic svetovne finančne krize, ki se ruskim klubom nikakor ni izognila. Klub je bil prisiljen prodati nekaj res kakovostnih igralcev. Prepričan sem, da zaradi tega sezona ni izgubljena. Če se bomo zmogli zbrati in se skoncentrirati na zadnji del sezone, bomo vsekakor lahko posegli v sam vrh ruske košarke. Kar se nastopanja v Evropi tiče, je naš osnovni cilj uvrstitev med najboljših osem ekip v pokalu ULEB. Prepričan sem, da bomo kljub odhodom ohranili primerno visoko kakovost, da bomo dosegli odmeven uspeh v Evropi.

Hollis Price in Jannero Pargo sta vas torej zapustila. Kako vam lahko na tej poti škodi odhod obeh branilcev v zelo kratkem času?

Nedvomno nam zdaj ni enostavno, a bomo našli primeren odgovor. Z gospodarsko krizo se klubi spopadajo bolj ali manj uspešno. V Dinamu se z vsemi močmi trudimo, da bi posledice krize minimizirali.

Kako ste v klubu zadovoljni z igrami slovenskega reprezentanta Boštjana Nachbarja, ki je pred letošnjo sezono ligo NBA zamenjal za rusko državno prvenstvo?

Ocenjujem, da je Boki zares talentiran košarkar. Nastopanje v ameriški profesionalni ligi mu je izostrilo pregled igre. Poudaril bi predvsem njegove izjemne podaje, saj imajo njegove žoge "oči". Očitno se je veliko naučil od Jasona Kidda in sam to sposobnost igralcev izjemno cenim. Veliko dela za ekipo, včasih pa je premalo zbran pri igri v obrambi. A tudi tu se že kaže napredek. V igri v napadu pa bi težko našli igralca, ki ga lahko res učinkovito ustavi. Tu je naravnost izjemen.