Skupaj s 16 proizvajalci kopalk je FINA izdelala predlog, po katerem kopalke ne bi smele segati preko tilnika in gležnjev, debelina kopalk naj bi bila omejena na en milimeter, uporabljali pa naj bi se materiali, ki plovnost povečajo največ za en newton, zato bodo nekateri tanjši materiali prepovedani. FINA je prav tako mnenja, da se prepove izdelava po meri za posameznike, vse te predloge pa namerava preverjati z novim programom za kontrole in testiranja. FINA je napovedala tudi, da bo še enkrat preverila vse kopalke, za katere je že izdala soglasje za uporabo. Proizvajalci imajo do 31. maja čas, da na kopalkah naredijo ustrezne popravke.

Koraki so bili nujni, saj je po lanskem 12. februarju, ko je Speedo predstavil kopalke LZR Racer, prišlo do prave tekme med opremljevalci, ki so trgu ponujali vse več novih izdelkov in praktično vsi so dobili dovoljenje za uporabo. Nazadnje tudi neoprenske kopalke, ki močno povečajo prednost. Tekmovalci pa so, da bi povečali prednost, pogosto oblekli tudi dvoje ali troje kopalk. Končni rezultat je bilo več kot 100 plavalnih rekordov (105) v letu 2008, proti katerim so protestirali tudi plavalci in trenerji.

"Hvala bogu, zadnji čas je, da se ta norija konča. V zadnjem letu smo preživljali veliko nelagodje. Na vsaki tekmi smo čakali, s kakšnimi kopalkami se bo spet kdo pojavil, in na neznane plavalce, ki so v velikem številu dosegali odmevne izide, obenem pa je bil nekaterim najboljšim močno omejen dostop do enakega materiala. Prav zato smo evropski plavalci na Reki podpisali enako zahtevo kot Američani in Avstralci, da se na področju kopalk uvede red," je sestanek FINA pokomentiral slovenski reprezentančni trener Dimitrij Mancevič in izrazil prepričanje, da bodo marca vsi predlagani sklepi sprejeti. "Pravila so narejena in ta sestanek je le posledica predhodnega dela, sestankov in zbiranja materialov. Mislim, da so ti sklepi praktično vsi že sprejeti, usklajujejo se le še zadnje podrobnosti."