"Komisija bo danes pisala italijanskim oblastem in zaprosila za natančne podrobnosti o ukrepih v roku petih delovnih dni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Todd.

Komisijo med drugim skrbi to, da bo vladna pomoč, kot kaže, dostopna samo podjetjem, ki bodo z vlado podpisala poseben protokol. Taka pomoč "bi lahko bila diskriminatorna" do podjetij, ki ne bi želela popisati protokola, "in v tem primeru bi šlo za državno pomoč, saj bi bila selektivna" in bi ogrožala prost pretok blaga, je dodal.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je ta mesec, kot je znano, najavil nove ukrepe v skupni višini dveh milijard evrov, katerih cilj je spodbuditi gospodarstvo in pomagati avtomobilski industriji. Vendar pa pomoč pogojuje z ohranitvijo tovarn doma.

Italija je svoj načrt v odzivu na iazreze zaskrbljenosti Evropske komisije vzela v bran. Ukrepi, ki jih vlada načrtuje v podporo italijanski avtomobilski industriji, "so popolnoma nediskriminatorni", je v Rimu povedal italijanski minister za evropske zadeve Andrea Ronchi.

Komisija in tudi nekatere države članice so v zadnjih mesecih vse bolj zaskrbljene zaradi protekcionizma, ki bi se lahko pojavil znotraj ukrepov, ki jih posamezne države sprejemajo, da bi zaščitile svoje banke in gospodarstvo pred posledicami svetovne finančne in gospodarske krize.