Na 45 minutnem zaslišanju v Rimu so Italijani posredovali dokaze proti njemu, a Valverde, ki po zaslišanju ni hotel govoriti z novinarji, še naprej vztraja, da je nedolžen. "Alejandro trdi, da ni bil povezan s Fuentesom," je dejal kolesarjev italijanski odvetnik Federico Cecconi, a Ettore Torri, glavni preiskovalec primera, je drugačnega mnenja.

"Prepričani smo, da je kri, ki so jo zasegli pri preiskavi zdravnika, Valverdejeva. Imamo tudi dokumente, ki namigujejo, da je Valverde plačal Fuentesu za krvna dopinška poživila. Kolesar in odvetnik na nekatera naša vprašanja nista hotela odgovoriti, češ da za to nimamo pristojnosti, imeli naj bi jo le Španci," je o vpletenosti Valverdeja v operacijo Puerto prepričan Torri, ki pa še ni razkril, kako se bodo Italijani borili, da bi bil Španec za svoje domnevne grehe tudi kaznovan.

Italijani so Valverdeja pozvali na zaslišanje, ker naj bi bil njegov vzorec DNK enak tistemu, ki so ga zaplenili v Fuentesovem laboratoriju. To ugotovili na podlagi vzetega vzorca z lanske dirke po Franciji, po etapi, ki se je končala pri njih. Španca so na Touru kar nekajkrat testirali, a nobeden od vzorcev ni bil pozitiven.

Zaradi domnevne vpletenosti je leta 2007 UCI Valverdeju, dvakratnemu zmagovalcu ProToura in trikratnemu dobitniku kolajne na svetovnih prvenstvih, prepovedala nastop na svetovnem prvenstvu v Stuttgartu, a mu je Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani na koncu še pravočasno omogočilo ukinitev suspenza.