Zdenko Vinkov Vincenc drugih izjav ni želel dajati, Škrinjarič pa je povedal, da pobude ne bodo umaknili, ker imajo odgovornost do podpisnikov pobude za razpis referenduma ter slovenskih nacionalnih interesov.

Škrinjarič je v izjavi za medije dejal, da na sestanku s Pahorjem niso ničesar zahtevali, so pa predstavili svoja stališča, v skladu s katerimi Hrvaška ne sme vstopiti v Nato, dokler ne bodo razrešena vsa mejna vprašanja s sosednjo državo. Izrazil je pričakovanje, da jim bo uspelo zbrati potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma, za kar bodo imeli 35 dni časa, ko bo predsednik DZ Pavel Gantar določil rok.

Podpredsednik sveta SSN Ladislav Troha pa je dejal, da bi moral DZ v sredo sprejeti sklep, s katerim bi Hrvaško prisilili, da bi vsa dejanja, ki so bila narejena po 25. juniju 1991 in so prejudicirala mejo, razglasila za nična. Kot je dodal, Hrvaška ne more biti v zavezništvu s Slovenijo, dokler zaseda slovensko ozemlje.

Škrinjarič še meni, da stranke odstop predsednika Vinkova Vincenca in vodje ljubljanskega odbora SSN Mihe Majca ni prizadel, po njegovih besedah pa je stranka, ki ima po njegovih navedbah okoli 3000 članov, zdaj bistveno bolj homogena v svojih stališčih. Stranka je sicer na zadnjih državnozborskih volitvah dobila zelo majhno podporo. Zbrala je namreč vsega 2626 glasov.

Premier Pahor po srečanju s predstavniki SSN ni prišel pred novinarje.