Björndalen, tudi predsednik komisije športnikov v Mednarodni biatlonski zvezi (IBU), se je ob robu SP v južnokorejskem Pjeongčangu že izdatno pogovoril s svojim ruskim tekmecem Maksimom Čudovom. Tik pred SP je IBU namreč potrdila pozitivne dopinške teste pri treh vrhunskih ruskih biatloncih Dimitriju Jarošenku, Jekaterini Jurjevi in Albini Ahatovi.

Zapleti so se nato vrstili, saj ruski športniki vztrajajo, da so nedolžni, nekateri ruski navijači menijo, da je šlo za načrten doping, za katerega športniki sploh ne vedo, zato so za pomoč zaprosili kar ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva in premiera Vladimirja Putina. Švedom, ki so pozvali druge reprezentance, naj se ne udeležijo tekme svetovnega pokala v Hanti Mansisjsku, so neznanci grozili s smrtjo. Težave so se nakopičile in Björndalen si želi, da bi vsaj športniki našli skupen jezik.

"Povabil bom vse reprezentance. Potem se bomo, seveda samo športniki, usedli v zaprto dvorano in se odkrito pogovorili o vseh težavah. Od dopinga, do groženj. Ničesar ne bomo izpustili. Premalo se pogovarjamo in nujno moramo izboljšati komunikacijo," je dejal Björndalen.