Vrstni red na dirki je ostal nespremenjen. V skupnem seštevku najboljši ostaja kolesar Astane Leipheimer, 24 sekund zaostaja Avstralec Michael Rogers, sledijo pa Američani David Zabriskie, Lance Armstrong in Christopher Horner ter kot najboljši Evropejec na šestem mestu Brajkovič, ki za vodilnim zaostaja 38 sekund. Slednji je v četrti etapi osvojil 24. mesto v času zmagovalca.

Etapo pa je zaznamoval hud "skupinski" padec, po katerem so morali luksemburškega kolesarja Kima Kirchna (Columbia) in španskega zvezdnika Oscarja Freira (Rabobank) prepeljati v bolnišnico. Kirchen ima zlomljeno desno ključnico, medtem ko jo je Freire odnesel z nekaj polomljenimi rebri, tako da sta oba morala dirko predčasno končati. Več sreče je imel pri trčenju domačin Floyd Landis (Maxxis), ki se je prav tako zapletel v padec, a se je lahko pozneje pridružil glavnini, so potrdili prireditelji. Do nesreče je prišlo, ko se je Kirchnu del vetrovke zapletel v eno od koles.

Zato pa je bolj vesela novica pričakala sedemkratnega zmagovalca dirke po Franciji, Američana Lancea Armstronga. Policija je namreč sporočila, da je za zdaj še neimenovana oseba na policijsko postajo v Sacramentu pripeljala njegovo ukradeno kolo za vožnjo na čas. Tatovi so kolesarjem Astane po prologu ukradli štiri kolesa za kronometer, med drugim tudi tistega, s katerim je Armstrong v prvem dejanju dirke zasedel deseto mesto. Ameriški zvezdnik se je obrnil na pomoč javnosti, skupina na Facebooku z imenom "1 Million Citizens Looking for Lance Armstrong's Stolen Bike" oziroma milijon državljanov išče ukradeno kolo Lancea Armstronga je imela že več kot 1000 članov, preden se je kolo našlo.

Armstrong si je pomagal tudi preko svojega mikro-bloga Twitterja, ki je namenjen tudi uporabnikom mobilnih telefonov, in na več kot 128.000 naslovov oziroma članov razposlal "krik na pomoč" in ljudi prosil za sodelovanje pri iskanju kolesa.