Najboljša slovenska športnica zadnjih let se zaradi zakonov profesionalizma ne odpoveduje le poležavanju na toplih eksotičnih plažah, ampak je sinoči stornirala obisk koncerta skupine Deep Purple. "Edini konflikt, ki ga imam s trenerjem Hudačem, je prav zaradi koncertov, ki jih moram 'prešpricati'. A za športni uspeh sem pripravljena plačati tudi takšno ceno," je dodala Majdičeva.

Še preden so člani legendarne angleške rock skupine zaigrali prve takte na koncertu, s katerim so prireditelji začinili sinočnjo otvoritev, je bila Majdičeva že v postelji v univerzitetnem naselju, kjer prebivajo vse reprezentance v podobnih razmerah, kot so na olimpijskih igrah. Trening na progi, raztegovanje, kosilo, počitek, kros in večerja. To je bil včerajšnji športni meni tekmovalke z Brinja na obrobju Ljubljane, ki sama sebe uvršča med osem favoritk (Kowalczyk, Longa, Kuitunen, Saarinen, Bjoergen, Steira, Kalla) za najvišja mesta na današnji tekmi na 10 kilometrov v klasični tehniki.

"Poljakinja Justina Kowalczyk je letela kot raketa, ko sem je opazovala na treningu," se ni mogla načuditi pripravljenosti prve favoritke Majdičeva, ki se najbolj boji zametov napihanega snega, zato se smučine sploh ne vidi. "Med prvih deset se moram uvrstiti," je med smehom dajala odlično razpoložena 29-letna Petra, ki je malce vraževerna, zato je eden izmed ritualov pred tekmo, da vsi člani reprezentance pred štartom skupaj udarijo s pestmi. Ker je intervalni štart po njenem okusu, bo začela v svojem nekoliko počasnejšem ritmu v prvi klanec, nato pa bo počasi dodajala plin na štadionu Vesec, ki so ga prireditelji zgledno uredili, prav tako kot skakalnici v Ještedu, le mesto še ne živi s prvenstvom, saj lačnim po 22. uri zvečer ostane le obisk lokala s kebabom. Udeleženci morajo biti previdni, da jih ne bi obiskali lokalni nepridipravi, predvsem zmikavti, ki so že na delu kljub obilici snega, saj ga imajo prireditelji že preveč, kar je pravo nasprotje lanskemu letu, ko so bile proge podobne makadamskim stezam za motokros.

"Razen vremena, na katerega nimam vpliva, imamo vse pod kontrolo. S težkimi razmerami smo se sprijaznili, Petra pa je dovolj močna, da bo vrhunsko opravila z vsemi odseki, saj v klasični tehniki zameti ne bi smeli predstavljati prehude ovire, le mažo moramo zadeti," je bil po tradiciji jedrnat glavni trener Ivan Hudač.

Ob Majdičevi bo nastopila še Vesna Fabjan, ki se je zaradi bolezni šele po včerajšnjem treningu odločila za štart. "Tekma bo razkrila, koliko moči mi je pobrala bolezen. Nastop bo trening za moji glavni tekmi v šprintu v torek in moštvenem šprintu v sredo. Zaradi zametov snega v smučini bo treba prilagajati tehniko," je pripovedovala Vesna Fabjan. Katja Višnar, ki se je včeraj z osmim mestom skozi kvalifikacije sicer prebila na tekmo, je nastop odpovedala zaradi bolezni.

Barbara Jezeršek bo tekmovala v dvojnem zasledovanju in na 30 kilometrov, kakšen nasvet pa ji bo dal tudi brat Andrej, nekdaj odličen nordijski kombinatorec, ki je zdaj v tej panog serviser v slovenski reprezentanci. V moški konkurenci Slovenija na prvenstvu nima predstavnika, ker nihče ni izpolnil norme.