V Liberecu s 100.000 prebivalci, ki leži na nadmorski višini 375 metrov, imajo na tekmovališčih Ješted (smučarski skoki) in Vesec (smučarski tek) pol metra snega. Organizacijski odbor, ki ga vodi nekdanja češka šampionka v teku na smučeh Katarina Neumannova, je pripravil tudi bogat spremljevalni program, katerega prvi vrhunec bo že drevi s koncertom legendarne angleške rokerske skupine Deep Purple. Slovenski nordijci niso kazali velikega navdušenja, da bi se po slovesni otvoritvi udeležili še koncerta. "Poslušal sem jih, ko so imeli koncert v Izoli. Enkrat je bilo dovolj," je pripomnil smučarki skakalec Primož Peterka, medtem ko je Jernej Damjan ob omembi njihovega imena le zamahnil z roko in raje začel pogovor o letošnji neuspešni sezoni. "Za mišice veš, kdaj so utrujene, in se spočiješ. A za skoke je še pomembnejše dogajanje v glavi, s katerim pa si težje prideš na čisto. Težava je v tem, da ne uživam na tekmah, ker me požre želja po uspehu. Na treningu čutim celoten skok, na tekmi pa sedem na zaletno rampo in se zbudim šele v izteku, vmes pa je črna luknja. Če bom tudi na svetovnem prvenstvu zablokiral, bom le še bolj obupan. Če bo blokada popustila, sem lahko zelo visoko. Najbolj sem na trnih, ker sem telesno odlično pripravljen," je bil zgovoren Jernej Damjan, ki ne išče izgovorov v težavah s poškodovanim kolenom.

Medtem selektorja Matjaža Zupana zaradi neuspehov boli glava, marsikatero noč pa je prebedel, ko je iskal izhod iz težav. "Velikih premikov na boljše na zadnjih treningih ni bilo, pa tudi pričakoval jih nisem. V skokih imam že toliko kilometrine, da lahko zatrdim, da nismo delali slabo. Splet okoliščin nas je pripeljal v položaj, v katerem smo, vendar verjamem v svoj način dela, ker bomo krivuljo obrnili navzgor. Vztrajati moramo na začrtani poti in stvareh, ki so dobre in biti potrpežljivi. Pozabiti moramo na slabe stvari in narediti tisto, kar znamo. Vredni smo več, kot smo pokazali." Zupan odločno brani reprezentanco pred medijskim linčem, ki se bo ob stopnjevanju neuspehov na najpomembnejši tekmi sezone le še stopnjeval.

Skakalnici v Liberecu imata položno zaletišče, kar naj bi bilo po okusu Primoža Peterke, ki pravi, da takšnih malce zastarelih skakalnic ni več. "Če ne bi bil optimist, bi ostal doma," se hrabri Peterka, ki bo zadovoljen z uvrstitvijo do 15. mesta. Robert Kranjec bo vesel vsake uvrstitve v finale, a ima očitno velike račune tudi s srednjo skakalnico, kjer je poleti skočil kar 110 metrov. "Med skokom na 50-metrski skakalnici ali poletom na velikanki ni nobene razlike, ker je tehnika enaka, odločilna pa je forma. Veselim se prvenstva na Češkem, kjer sem se vedno dobro počutil tudi zato, ker zaradi sorodnosti jezikov ni ovir v komunikaciji," je razložil Kranjec, ki si bo čas med dvanajstdnevnim bivanjem krajšal tudi z računalnikom in na njem gledal filme, ki si jih med seboj izmenjujejo skakalci. Ko smo ga vprašali, na katere skakalce naj stavimo na športnih stavnicah, pri srednji napravi svetuje vložek na Rusa Vassilijeva, Švicarja Ammanna, Avstrijca Schlierenzauerja in Finca Ollija, na veliki skakalnici pa je dodal še ostale Avstrijce in Norvežane.