In če se v času svetovne finančne krize številni brezposelni širom sveta z velikimi skrbmi sprašujejo, kako preživeti, to zagotovo ne velja za nekdanje trenerje londonskega kluba pod vladavino ruskega mogotca. Tako sta samo Mourinho in Grant v lanski sezoni skupno prejela 23,1 milijona funtov odpravnine, Scolari pa je sedaj čez noč v žep pobasal 7,1 milijona funtov, tako da ni težko razumeti brazilskega stratega, da je v trenutku brez kakršnihkoli težav in obžalovanja sprejel prekinitev pogodbe s strani Chelseaja.

Reševanje velike rezultatske krize in naskok za Chelsea tako želene lige prvakov je v roke prejela oseba, ki je že velikokrat naredila izjemen uspeh praktično iz nič. Če ob tem vzamemo še v obzir, da je ta isti mož tudi prijatelj Abramoviča in da je prav slednji poskrbel, da je dobil bogato službo kot selektor ruske nogometne reprezentance, potem ni presenetljivo, da je bil kot novi trener Chelseaja konec prejšnjega tedna predstavljen ravno Guus Hiddink. Na tem položaju bo zaenkrat sicer ostal samo pol leta, obenem pa bo še naprej sedel tudi na ruskem stolčku. Hiddink se v kaj takega zagotovo ne bi podal, če na njegova vrata ne bi potrkal ravno Abramovič in ga prosil za uslugo, ki mu bo v teh šestih mesecih navrgla kar 2,5 milijona evrov.

Nizozemski trenerski čarovnik je zadnje uspehe žel predvsem v reprezentančnem nogometu, kjer je dva avtsajderja, kot sta Južna Koreja na svetovnem prvenstvu in Rusija na evropskem prvenstvu, popeljal v polfinale. Zaradi tega dosežka z Južnokorejci iz leta 2002 ima še dandanes v tej azijski državi status božanstva. O tem priča tudi to, da je bil za ta uspeh nagrajen z brezplačnimi leti do konca življenja z letalskima družbama Korean Airlines in Asiana Airlines, brezplačnimi taksi prevozi v Južni Koreji ter z luksuzno vilo, po njem pa je tudi poimenovan eden izmed tamkajšnjih nogometnih štadionov.

V klubskem nogometu je največji pečat pustil pri PSV, katerega je nazadnje vodil pred leti in ga popeljal celo do polfinala lige prvakov. Tega je s PSV že osvojil leta 1988, kar je tudi Hiddinkova največja trenerska lovorika v karieri. Ravno rezultat v tem tekmovanju v tokratni polletni epizodi pri Chelseaju pa bo v očeh Abramoviča tudi edino pravo merilo uspešnosti.

Da Chelsea preprosto potrebuje uspehe, kaže tudi zadnje poročilo o dolgu tega kluba, ki znaša nekaj več kot 70 milijonov funtov. Minus je najlažje poravnati z denarjem, ki pride ob osvojenih lovorikah. Londonski klub je sicer v lanski sezoni pridelal zelo lep prihodek v višini okoli 270 milijonov evrov, a so njegovi stroški, ki so seveda v glavnem povezani z astronomskimi odpravninami nekdanjim trenerjem, še vedno previsoki. Še več denarja sta v sezoni 2007/2008 pridela predvsem vodilna na lestvici najbolj dobičkonosnih klubov Real Madrid in Manchester United, ki sta nekaj zadnjih let konstantno v vrhu po tovrstnih kriterijih.