Pravi, da od življenja v Moskvi kljub izjemni ponudbi vsega, kar premore ruska metropola, nima veliko. Največ časa preživi v športni dvorani, kjer veliko in naporno trenirajo. Ko se delovne obveznosti zaključijo in se prebije skozi izjemno gost moskovski promet do doma, prosti čas nameni počitku. "To je moj življenjski ritem in najbrž ritem vseh mojih soigralcev, ki ga zahteva vrhunska košarka. Samo nedelje so dela proste in takrat je več časa za družino in občasna srečanja ali skupna kosila s Slovenci, ki živimo in igramo v Moskvi," pravi Erazem Lorbek.

Ko ga vprašamo, kakšni so treningi Ettoreja Messine in kako mu ustrezajo, se nam nasmehne in odvrne, da je "vse, kar počnemo na treningih, zelo dobro in natančno merjeno. Pravi pokazatelj uspešnosti dela in opravljenih korekcij na treningih so doseženi rezultati na tekmah in CSKA letos veliko zmaguje. Opažam napredek iz tedna v teden. Proti takemu načinu dela, kot ga zahteva naš trener, kot igralec ne moreš imeti nič. Je pa nedvomno težko vzdržati take napore."

CSKA v državnem prvenstvu letos še ni izgubil niti ene tekme. Porazi v evroligi so prej izjema kot redkost: "Takega ritma zmag ni enostavno vzdržati. Česar gledalci ali navijači ne vidijo ali občutijo, so pritiski, ki jih igralci čutimo od zunaj in jih je treba znati prenašati. Nedvomno je moja ekipa uspešna, ker imamo igralci prirojeno zmagovalno miselnost, tu pa smo jo samo dodatno okrepili. Vse pritiske s tekem nam je doslej uspevalo izničiti na treningih."

Njegov trener, priznani evropski strokovnjak Ettore Messina, hvali Erazmov pomemben prispevek v obrambi in opozarja na še neizkoriščene potenciale v napadu. Dodaja, da bo Erazem zaradi svoje mladosti kot center še močno napredoval. "Sam sem s svojimi igrami zadovoljen. V profesionalnem športu so najbolj pomembne zmage. V ekipi je 12 igralcev in vsak izmed nas lahko ogromno naredi v obrambi in napadu. Menim, da sem v Moskvi veliko napredoval, največji kakovostni preskok pa mi je uspelo narediti v intenziteti igre."

Pred tedni je vse tri slovenske reprezentante, ki igrajo v Moskvi, obiskala delegacija Košarkarske zveze Slovenije in jim predstavila projekt nastopanja reprezentance na letošnjem evropskem prvenstvu na Poljskem. "Obisk delegacije KZS v Moskvi je bil uspešen predvsem zato, ker smo se vsi trije, ki tu igramo, odločili, da podpremo projekt in bomo igrali na evropskem prvenstvu. Kakšna forma bo takrat, bomo še videli. Sezona je še zelo dolga in upam, da ne bom staknil kake poškodbe. To je največja ovira pri ohranjanju tekmovalnega ritma in prave forme. Nedvomno pa bo sodeč po imenih, ki naj bi sestavljala slovensko državno vrsto, to najmočnejša reprezentanca doslej." Sledilo je najbolj logično vprašanje: lahko torej pričakujemo odmevne rezultate? "Seveda, zakaj pa ne," je bil kratek in jasen Erazem Lorbek.