"Danes bom jaz vam postavila vprašanje. Ali ste zadovoljni z mojimi dosežki v letošnji sezoni?" je začela Petra Majdič in ko je slišala huronski "da", nadaljevala: "Torej bo vse v najlepšem redu, če v Liberecu naredim vrhunski rezultat, ali pa ne naredim nič. Če mi bodo pripeli kolajno, je bom vesela, če bodo tekmice rekle, da si je na zaslužim, bo življenje teklo naprej."

Trener Ivan Hudač se je le skrivnostno nasmehnil ob vprašanju, ali je obiskal svojega vedeževalca v domovini na Slovaškem, ki je doslej točno napovedal vse velike uspehe njegove varovanke. "Gremo uživat, ker smo že doslej naredili toliko velikih stvari, da bomo tekmovali brez pritiskov. Svetovno prvenstvo se od ostalih tekem razlikuje le po tem, da se imenuje drugače," je pripovedoval Ivan Hudač, ki je po prvenstvu pred dvema letoma v Saporu na Japonskem, kjer je Majdičeva osvojila srebrno kolajno v šprintu, dejal, da bo cilj v Liberecu osvojitev dveh kolajn. "Možnosti za takšen dosežek so, ker je vrhunsko pripravljena. Vse poteka tako, kot smo načrtovali. Že prva tekma v četrtek na 10 kilometrov v klasični tehniki bo razkrila, kako kotirajo naše delnice in po njej se bomo odločali za taktiko in nastope na naslednjih preizkušnjah," je dodal Hudač, ki ničesar ni prepustil naključju, saj so serviserji na prizorišče odpotovali že v nedeljo.

Smučarski skakalci (prvič bodo tekmovale tudi ženske, pri katerih bo zaradi poškodbe kolena manjkala najboljša Slovenka Maja Vtič) so se pripravljali vsak na svoj način. Robi Kranjec je tekmoval na poletih v Oberstdorfu, kjer si je nastop na Češkem zagotovil tudi Robert Hrgota, potem ko pred sezono sploh ni bil uvrščen v nobeno izmed reprezentanc. Jernej Damjan se je umaknil s skakalnic in skušal razbistriti glavo tako, da je tri dni preživel v samoti na vikendu v gozdu, kjer je bil v takšni informacijski izolaciji, da sploh ni gledal tekem, zato ni vedel za šesto in tretje mesto brata Anžeta na tekmah celinskega pokala v ZDA. Mitja Mežnar in Primož Peterka sta pod vodstvom Matjaža Zupana trenirala v Beljaku.

"Nisem vzhičen ob svoji pripravljenosti. Zraven je skakal tudi Avstrijec Morgenstern, ki me je postavil na realna tla," je povedal Primož Peterka, ki je šele v nedeljo popoldne izvedel, da je uvrščen v reprezentanco. Pred tem je moral stopiti na tehtnico in dokazati trenerjem, da je shujšal. "Ni pomembno, koliko sem shujšal. Glede na to, da smo sredi sezone, sem kar zelo stradal, da sem ujel idealno težo," je dodal Peterka, ki noče govoriti o stvareh, ki ga motijo v slovenski reprezentanci. Pojavljajo se špekulacije, da bi se ločil od izbrane vrste, kot je to naredila Tina Maze. "Na moštveni tekmi je cilj uvrstitev do šestega mesta, med posamezniki pa do desetega," je cilje razkril športni direktor skakalcev Franci Petek, ki je opravičil odsotnost nordijskih kombinatorcev, ker so že odpotovali v Liberec.