Vrhunsko formo je pravi čas ujel tudi glavni junak Ole Einar Bjoerndalen. Z enajstim in dvanajstim naslovom svetovnega prvaka ima zlatih kolajn kot Nemec Luck in Rus Tihonov. S 86. zmago, ki šteje v sklop svetovnega pokala, je ujel še legendarnega Ingemarja Stenmarka. Marič je izenačil svojo najboljšo uvrstitev s svetovnega prvenstva v Oberhofu pred petimi leti. Bauer ima tri najboljše uvrstitve kariere sedaj prav v Pjongčangu, saj je bil lani na generalki osmi. To, da sta bila v teku na šprintu od mladega Ihanca hitrejša le zlati Bjoerndalen in srebrni Lars Berger, je sanjski obet. Zanimivo, da je imel trener Uroš Velepec kot edini poleg Norvežanov spredaj tri biatlonce. Jakov Fak, ki trenira in tekmuje s slovensko podporo, je osvojil 14. mesto. "Bobi (Klemen Bauer, op. p.) je tekmoval fantastično. Na strelišču je dozorel, na veter je pazljiv in je v izjemni tekaški formi. Ivek je tožil, da se mu vrti v glavi. Zato me ne čudi, da je poslabšal uvrstitev," smo s korejske številke slišali od Velepca.

Že v soboto je veliko vlogo odigrala štartna številka, saj je na večerni tekmi sneg postajal vse bolj leden. "Mariča in Bauerja sem postavil v zadnjo skupino minuto pred koncem prijav, za mano pa še večina ostalih z Norvežani," je opisoval Velepec. Rusi, z dopingom osramočeni, so se ušteli, Čudov je ostal le s srebrom. Še bolj burno je bilo na zasledovanju. Enajst biatloncev, med njimi Marič in Bauer ter tudi Bjoerndalen, so v prvem krogu zaradi slabih označb delček proge tekli napačno. Časovno niso pridobili. Rusi so se vseeno pritožili, njim naklonjena tekmovalna žirija je vse kaznovala z minuto pribitka. Čudov je bil zlat, Bjoerndalen srebrn, Bauer 17. Na to se je pritožilo sedem reprezentanc, poleg Norveške, ZDA, Francije, Nemčije, Ukrajine in Avstrije tudi Slovenija.

Vrhovna žirija IBU (njen član je tudi slovenski direktor reprezentanc Borut Nunar) je skoraj pet ur po tekmi, skoraj ob polnoči po njihovem času sklenila, da obveljajo športni dosežki. "Doslej nisem bil nikoli v takem položaju. Primer dokazuje, da se ne smemo zanašati na nič več. V bistvu sem zdaj bolj srečen kot prej. Imel sem veliko sočutje konkurentov in ekipe, zato je dobro, da je na koncu zmagala pravica," so bile besede velecenjenega kralja biatlona Oleja Einarja Bjoerndalna. Rusi pa v jok in po doping.